nieuws

Baja Beach Club krijgt waarschuwing na rellen

ROTTERDAM - Locoburgemeester Jantine Kriens heeft de Baja Beach Club een officiële waarschuwing gegeven naar aanleiding van de rellen in het centrum van Rotterdam. De uitgaansgelegenheid mag wel open blijven.
Politie, justitie en locoburgemeester Jantine Kriens hebben donderdag urenlang overlegd over de onlusten van afgelopen nacht. Burgemeester Aboutaleb is op vakantie, Kriens vervangt hem. Ze heeft nog geen verdere toelichting gegeven.
In een korte verklaring verwijst de gemeente naar het nieuwe horecabeleid, waarin bepaald is dat een uitgaansgelegenheid niet direct meer een tijdelijke sluiting krijgt opgelegd na ongeregeldheden. Een waarschuwing is volgens de gemeente wel op zijn plaats. "We verwijten de Baja Beach Club niet wat er buiten is gebeurd, maar een ondernemer is verantwoordelijk voor wat er in zijn zaak plaatsvindt", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Geen maatregelen Zomercarnaval

De onlusten zijn vooralsnog geen aanleiding voor extra maatregelen rond het Zomercarnaval, dat dit weekeinde losbarst in Rotterdam.
Er lijkt geen verband te zijn tussen de rellen en het Zomercarnaval, aldus de politie. Er is dus geen reden om de beveiliging verder op te schroeven.

Beach Club open

De Baja Beach Club, waar de nachtelijke ongeregeldheden begonnen, heeft de deuren donderdagmiddag gesloten gehouden. Dat is niet gebeurd op last van de politie, maar op initiatief van de eigenaar. Donderdagavond heeft de club wel gewoon de deuren geopend.
Ook de beslissing om de club woensdagavond te ontruimen is volgens de politie uiteindelijk genomen door de leiding van de uitgaansgelegenheid. "Dat is in samenspraak gebeurd. We hebben wel geadviseerd om te stoppen", zegt de woordvoerster van de politie. Volgens haar is de club geleidelijk ontruimd.

Escalatie

De stapavond in de club begon gezellig, maar later in de nacht ontstonden er ruzies. Volgens de politie begonnen die binnen. De bedrijfsleiding bestrijdt dat en zegt dat de ongeregeldheden buiten ontstonden. Bezoekers zagen dat ook in de rij voor de club geduwd en getrokken werd door mensen die er niet meer in konden. Twee vaste gasten zeggen dat het te druk was in de club en er 'fout volk' binnen was.
Uiteindelijk zette de beveiliging 15 mensen die zich misdragen hadden buiten. Daarna ging de muziek uit en het licht aan.
Toen de 15 gasten die naar buiten waren gezet zich op straat mengden met honderden andere bezoekers, ontstond een onoverzichtelijke situatie waarin een deel van de groep zich tegen de politie keerde en even later overging tot het slopen van winkelruiten en auto's op het Stadhuisplein, de Kruiskade en de Lijnbaan. Een brillenzaak werd zelfs geplunderd door een meute. De politie heeft zes mensen aangehouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl