nieuws

Is de Maashaven een toevluchtsoord voor schepen en tankers aan het worden?

Maashaven.cropresize.tmp.jpg
Maashaven.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 11 augustus werd de volgende vraag gesteld: De heer Henk Vervoort, wonende in de Brielselaanflat aan de Maashaven, vraagt zich af of de Maashaven een toevluchtsoord gaat worden voor schepen en tankers van 300/3000 ton. Vroeger meerden deze schepen aan bij eiland Brienenoord/Mallegat. De schepen komen op vrijdag binnen en gaan 's maandags weer weg.'Omdat ik op zeer korte afstand woon van deze schepen, vraag ik me af of dit geen kwaad kan, of deze halfvolle tankers geen gevaar opleveren.'Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Antwoord van de bieb: Een tankschip dat geladen is met een gevaarlijke stof mag geen ligplaats kiezen buiten een petroleumhaven. Dit geldt ook voor geloste tankschepen die nog niet zijn schoongemaakt. Een uitzondering hierop kan alleen door de Havenmeester worden gemaakt.
In de Petroleumhaven mag een tankschip zonder toestemming aanmeren wanneer:
• aan boord een schoonmaakcertificaat aanwezig is;
• het tankschip uitsluitend geladen of op de laatste reis geladen is geweest met een brandbare vloeistof met een vlampunt van 55°C of hoger.
Container- en stukgoedschepen met aan boord bepaalde hoeveelheden van gevaarlijke stoffen, mogen geen ligplaats nemen nabij woongebieden. Hiervoor zijn minimale afstanden vastgesteld volgens het Bijlage 1 Havenbeheersverordening Rotterdam 2010.
Voor toestemming dient u contact op te nemen met:
het Haven Coördinatie Centrumvia marifoonkanaal 14 of telefoonnummer +31 (0)10 252 10 00.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl