nieuws

De bof waart rond in studentenwereld

ROTTERDAM - Studenten blijken nog steeds een kwetsbare groep te zijn voor de bof. In het werkgebied van de GGD Roterdam-Rijnmond komen jaarlijks vijftig meldingen binnen van studenten met deze besmettelijke infectieziekte.
De uitbraak begon in 2009 en duurt nog steeds voort, vooral in het najaar rond de introductietijd. De GGD is daarom een landelijke campagne begonnen om studenten te wijzen op de besmettingsrisico's. Wie in het verleden niet twee keer tegen de bof is gevaccineerd, kan zich voor 20 euro alsnog laten inenten. Dat verkleint de kans op het krijgen van de ziekte, maar sluit het niet helemaal uit.
Extra kwetsbaar
Volgens Irene Goverse van de GGD in Rotterdam zijn studenten extra kwetsbaar voor het bof-virus omdat ze vooral tijdens de introductietijd veel nauw contact met elkaar hebben. "De bof wordt makkelijk overgebracht door kuchen of niezen", zegt ze op Radio Rijnmond. "Seksueel contact is niet nodig om te bof te krijgen."
Speekselklieren opgezwollen
De ziekte begint meestal met koorts en niet lekker voelen, waarna de typische zwelling van de speekselklieren optreedt. Mensen die besmet zijn met het virus kunnen anderen besmetten, ook al zijn ze zelf niet ziek. Wie de ziekte heeft doorgemaakt, is voor de rest van het leven immuun.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl