nieuws

Unieke blauwalg bederft zwemplezier Kralingse Plas

ROTTERDAM - Algenexperts zullen binnenkort door het Hoogheemraadschap bij elkaar worden geroepen om een oplossing te bedenken voor het hardnekkige algenprobleem in de Rotterdamse Kralingse Plas. Opnieuw is daar sinds afgelopen weekend een zwemverbod ingesteld vanwege een gevaarlijke blauwalg.
De blauwalg zorgt voor huidirritatie, maag - en darmklachten en stinkt op sommige plekken behoorlijk. De algensoort in de Kralings plas is er één die in Nederland maar weinig voorkomt. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, beheerder van de Plas, investeerde de afgelopen jaren veel geld in het gebied en de waterkwaliteit. Samen met de deelgemeente is zelfs een speciaal boekje uitgebracht. Toch is er dus opnieuw een algensoort opgedoken.
Het hoogheemraadschap heeft geen verklaring voor de komst van de nieuwe blauwalg, zo zegt Jack Hemelrijk: "We zijn verrast, deze alg is in de Kralingse Plas nog nooit voorgekomen, maar gedijt gedijt blijkbaar goed in dit voedselarme water". Binnen een aantal maanden zullen de algenexperts bij elkaar komen om de Kralingse Plas in de toekomst algenvrij te krijgen.
De provincie is verantwoordelijk voor het zwemwater en geeft gedurende het zwemwaterseizoen advies af over de kwaliteit van het zwemwater. De controle van de waterkwaliteit - het bemonsteren - wordt uitgevoerd door het hoogheemraadschap. Alle zwemverboden in de provincie Zuid Holland zijn hier te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl