nieuws

Zijderveld: vrede en vrijheid in gevaar

ROTTERDAM - In Nederland en Europa is een politiek klimaat aan het ontstaan dat vrede en vrijheid in gevaar brengt. Dat zei emeritus hoogleraar Anton Zijderveld woensdagmorgen tijdens de herdenking van de capitulatie van Japan, op 15 augustus 1945.
Volgens Zijderveld moeten kinderen en kleinkinderen erop worden gewezen dat het gevaarlijk is wanneer er wantrouwen tegen bepaalde groepen in de samenleving wordt gezaaid: "Vrede en vrijheid zijn kwetsbare waarden. De discussies zijn onredelijk, er is angst, de sfeer is niet goed".
De 75-jarige Anton Zijderveld was lange tijd hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en daarnaast CDA-prominent. Als kleine jongen zat hij gevangen in een Jappenkamp in voormalig Nederlands-Indië: "Een gebrek aan vrede en vrijheid, je voelde het aan je lijf".
Zijderveld waarschuwt politici hun verantwoordelijkheid te nemen, redelijk te blijven en op te passen met hun taalgebruik: "Als je het toelaat dat iedereen maar mag zeggen wat ie op z'n hart heeft en je krijgt emotionele haatuitbarstingen in de taal, dan is dat levensgevaarlijk voor vrede en vrijheid", aldus Zijderveld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl