nieuws

Jason Halman op vrije voeten in moordzaak

ROTTERDAM - De rechter in Rotterdam heeft Jason Halman, die wordt verdacht van het doden van zijn broer Greg, op vrije voeten gesteld. Over twee weken volgt een definitief vonnis in deze zaak.

De vrijlating kwam, nadat zowel de officier van justitie als de advocaat van Jason had gezegd dat een celstraf of behandeling niet aan de orde is. Deskundigen hebben vastgesteld dat de verdachte op 21 november 2011 een psychose heeft gehad. Hij heeft zijn broer toen met een mes in de hals gestoken in hun woning aan de Jan Sonjéstraat in Rotterdam.

Broers altijd samen

Gregory Halman was een bekende honkballer die in de Amerikaanse Major League speelde. Als het seizoen voorbij was, dan ging hij bij zijn broer wonen. Jason: "We waren altijd samen, we waren elkaars grootste vrienden. Ik was zo blij dat hij weer terug was uit de VS".
De 23-jarige Jason was al enkele weken in de war en voelde zich somber. Mogelijk dat zijn cannabisgebruik heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van de psychose. "We blowden ook samen. 's Ochtends gingen Greg en ik naar de sportschool en 's middags zaten we dan thuis spelletjes te doen en blowden".

'Psychose mogelijk eenmalig'

Volgens deskundigen was Jason ontoerekeningsvatbaar door de psychose. Daardoor kan hij geen celstraf krijgen. Behandeling is evenmin mogelijk, omdat er geen specifieke stoornissen zijn vastgesteld. "Het zou heel goed kunnen dat deze psychose eenmalig was", aldus de psycholoog van het Pieter Baan Centrum.
Jason heeft zelf al aangegeven dat hij niet meer blowt en dat hij contact wil houden met hulpverleners, zodat een eventuele nieuwe psychose vroeg kan worden gesignaleerd.

Veel familie en vrienden in zaal

Familie en vrienden van Jason en Greg, die in groten getale naar de Rotterdamse rechtbank waren gekomen, waren blij met zijn vrijlating. Vader Edward Halman: "Ik was twee zoons kwijt, nu heb ik er weer één terug. We houden allemaal van Jason. We nemen hem niets kwalijk".
Zijn moeder hield een indrukwekkend verhaal tegenover de rechter, gericht aan Jason. "Wij willen jou omringen met onze liefde en wij hebben jouw liefde nodig. Wij hoeven jou niet te vergeven, want wij hebben jou nooit van iets beschuldigd". Daarna liep ze naar haar zoon toe en gaf hem een zoen op het hoofd.
Jason zelf zei dat hij van plan is weer zo snel mogelijk te gaan sporten, te gaan honkballen. "Dat is belangrijk voor mij. Ik wil proberen mijn broer trots te maken".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl