nieuws

Boatmen - 22 september

ROTTERDAM - De film Boatmen van Dick Rijneke gaat over de hardwerkende mannen van de Schiedamse roeiersvereniging V.I.O.S., Vooruitgang Is Ons Streven. Ieder schip dat Rotterdam aandoet, wordt door de roeiers aan de kade vast- en losgemaakt. Niets is geautomatiseerd of gemechaniseerd, alles is nog handwerk: touw, trossen, lieren, boeien, meerpalen en dukdalven. 
Het kantoor van de V.I.O.S. ligt aan de Schiedamse Wilhelminahaven. Aan het eind van een lange, oude steiger ligt de vloot: vijf ijzeren robuuste bootjes, afgemeerd aan een tiental schijnbaar lukraak neergegooide meerpalen. De haven ligt ingeklemd tussen dokken en uitgestrekte haventerreinen. Er worden kabelleggers, hopperzuigers, massale booreilanden en grote werkschepen met namen zoals Maxita van Saipeim, de Buon de Ceniza gerepareerd. Roestige kolossen, waaruit onheilspellende galmende geluiden opklinken.
Het kan lang duren voordat een schip arriveert, maar als er een schip binnenkomt, is er actie. In hun bootjes schieten de roeiers overal onder- en tussendoor, op plekken waar geen mens durft te komen. Bij nacht en ontij, 24 uur per dag paraat. Want schepen varen. En tijd is geld.
Camera & Regie: Dick Rijneke
Productie & Geluid: Mildred van Leeuwaarden
Montage: Nina Petrovna & Ricky Rijneke
Productie: Rotterdam Films
Eindredactie: Cees van der Wel
Deze documentaire is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

DICK RIJNEKE

De filmproducties van Dick Rijneke worden al tientallen jaren in het internationale filmfestival circuit vertoond. Zijn werk was o.a. te zien in Berlijn, Toronto, Locarno en Rotterdam. Hij is de maker van de roemruchte driedelige VPRO serie ‘Groeten uit Rotterdam’ uit 1980. Andere films zijn ‘Pinkel’, ‘Ik hou het wel voor gezien’, ’t Is gewoon leven’ en ‘De Brugwachter’.
Momenteel werkt hij aan een film over de Rotterdamse politiek.
Kijk voor meer info op www.rotterdamfilms.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl