nieuws

Blinden op step naar Londen

ROTTERDAM - Twintig sportievelingen zijn zaterdag vanuit Spijkenisse op de step naar Londen vertrokken. Vier van hen zijn blind. De steppers gaan naar de Britse hoofdstad om aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Woensdag beginnen daar de Paralympics.
De tocht is zo'n 500 kilometer lang en gaat van Spijkenisse, via Hoek van Holland met de boot naar Harwich en dan naar Londen. De groep maakt gebruik van een driepersoonsstep waarbij een niet-blinde stepper voorop staat.
Met nog een dag steppen te gaan begint de tocht wel zijn tol te eisen: "Het was best wel zwaar, omdat het heuvelachtig is. In Nederland is het wat vlakker. Maar we hebben veel lol en het is ontzettend leuk om te doen", zegt Carlo Duister, een van de blinde steppers.
Langs de weg staat ook genoeg publiek zegt Duister: "Mensen zijn enthousiast, ze vragen wat we aan het doen zijn en soms kom je mensen tegen die staan te klappen. Zeker omdat we allemaal in het oranje gekleed zijn. Dat valt op."

Omgeving

Als blinde gebruik je andere zintuigen dan je ogen om de omgeving in je op te nemen: "Mensen die wel zien, vertellen van alles. Wij gebruiken dan andere zintuigen om het in ons op te nemen. Het geluid wat je hoort. Je ervaart alles op een heel andere manier."
"Uiteindelijk is het doel om aandacht te vragen voor de gehandicapte sport en geld op te halen", zegt Duister. De groep steppers blijft drie dagen in Londen en stapt dan weer op de step terug naar Spijkenisse. Zaterdag worden ze om 11 uur onthaald door onder andere Lee Towers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl