nieuws

Ondanks ontslagen toch feest in Blijdorp

ROTTERDAM - Met optredens en extra activiteiten viert Diergaarde Blijdorp in september haar 155-jarige bestaan. De timing van de festiviteiten lijkt ongelukkig: de dierentuin maakte vorige week bekend tientallen banen te schrappen.
Vaste bezoekers van Diergaarde Blijdorp hebben de komende tijd iets om naar uit te kijken. De dierentuin pakt in september uit met een waslijst aan feestelijke activiteiten. Zo voert een speciale jubileumroute bezoekers langs de oudste dieren en planten, zoals mammoetbomen en Galapagos-schildpadden.
Tijdens de weekenden organiseert de dierentuin eenmalige activiteiten. Zo plant Blijdorp een fotoshoot voor baby’s (2 september) en een ‘nostalgisch ontbijt’ in de Rivièrahal (9 september). Om de feestvreugde ook voor de allerjongsten compleet te maken, zijn er speciale 'dierspelletjes'.
IJsbeer Vicks nog niet weg
Gedurende de feestmaand kunnen bezoekers van de diergaarde ook Vicks nog bekijken. De ijsbeer die eerder dit jaar met een steen de ruit van zijn eigen verblijf vernielde had eigenlijk al verplaatst moeten worden, maar die verhuizing is uitgesteld. De tijd begint overigens wel te dringen, aangezien de vernielde ruit begin oktober vervangen moet worden en dan moet het verblijf leeg zijn.
Ontslagen
Medewerkers van de dierentuin zijn vermoedelijk in een minder feestelijke stemming. Zij kregen een week geleden te horen dat zo’n veertig banen verdwijnen, omdat de dierentuin kampt met een tekort van zo'n drie miljoen euro.
De gemeente zette in 2010 het mes in de jaarlijkse subsidie aan Blijdorp. Die liep uiteindelijk van 4,5 miljoen euro terug naar 800.000 euro: een aderlating die volgens directeur Marc Damen niet louter was op te vangen door efficiënter te werken.
Omdat de dierentuin niet wil bezuinigen op de zorg aan dieren, lijken dierenverzorgers te worden gespaard bij de aankomende ontslagronde. De meeste banen gaan verloren op het kantoor van Blijdorp. Toch gaat ook de resterende staf vermoedelijk een onzekere toekomst tegemoet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl