nieuws

SERIE: Rijnmond aan de Grens - deel 2

ROTTERDAM - De Rotterdamse zeehavenpolitie is niet alleen actief in onze haven, maar ook in buitenlandse havens waar extra hulp nodig is bij het bewaken van de grens. Deze zomermaanden zijn ze te vinden in Zuid-Spanje om de grens tussen Spanje en Marokko te bewaken. Verslaggeefster Sanne Teijn zocht deze Rijnmonders aan de grens van Europa op.Afval en illegalen?
ALGECIRAS, ZUID-SPANJE. De medewerkers van de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond worden vooral ingezet bij de voertuig- en paspoortcontroles. Maar we krijgen net de melding dat er een containerschip de haven van Algeciras binnenkomt en de kans bestaat dat er illegalen aan boord zijn. René Plomp laat de voertuigcontrole even achter zich en gaat helpen bij het doorzoeken van het schip.
Het gaat om een schip met afval vanuit Ceuta, een Spaans enclave op Marokkaans grondgebied. De troep aan boord, in combinatie met de Spaanse temperaturen geeft wel een beetje aan in welke geur we ons begeven. Opnieuw wordt duidelijk hoe groot de wanhoop moet zijn bij mensen die op deze manier naar Europa proberen te vluchten. Volgens René kunnen ‘ze’ overal zitten. Alle holle ruimtes worden doorzocht en ieder hoekje wordt bekeken.
Deze controle wordt gedaan door speciale speurhonden van de politie. In een razend tempo gaan de honden door de boot. Fascinerend om te zien! Deze honden en bijbehorende agenten komen ook van Frontex. Hier zitten geen Nederlanders bij, maar bijvoorbeeld wel Italianen en Zweden. Al snel komt iedereen tot de conclusie dat er niets gevonden gaat worden.
Dat betekent overigens niet dat er nooit illegalen aan boord zijn geweest. Het komt voor dat vluchtelingen eerder van boord springen en in veel gevallen dan ook verdrinken. Met dat in het achterhoofd blijft die lucht van rottend afval toch iets langer bij me hangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl