nieuws

'Piraten' verschijnen voor Rotterdamse rechter

SomaliëGoogle
SomaliëGoogle
ROTTERDAM - Een groep Somaliërs verschijnt dinsdag voor de Rotterdamse rechtbank. De negen mannen worden verdacht van ontvoering en het beschieten van de Nederlandse marine.
Volgens de aanklagers gijzelden de vermeende zeerovers vorig jaar 16 Iraanse vissers. Ze zouden de mannen maandenlang hebben vastgehouden. Voor Somalische piraten is kidnapping een lucratieve onderneming. Bedrijven betalen jaarlijks miljoenen euro's aan de zeerovers om gekaapte schepen en ontvoerde bemanningsleden vrij te krijgen.
Toen het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Tromp de mannen oppikte, trof marinepersoneel aan boord van het Somalische scheepje automatische wapens en zelfs raketwerpers aan. Toch moest de marine zeven leden van zestienkoppige groep laten gaan. Er was te weinig bewijs tegen ze.
Het is niet de eerste keer dat de Rotterdamse rechtbank zich buigt over een zaak tegen vermeende Somalische zeerovers. De rechter veroordeelde eerder een aantal mannen die in 2009 een Antilliaans koopvaardijschip hadden aangevallen en een groep voor de aanval op een Zuid-Afrikaans zeiljacht in 2010.
Foto: Somalië (Bron: Google)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl