nieuws

Watersportvereniging vreest voor voortbestaan

ROTTERDAM - Watersportvereniging De Hitsert in Zuid-Beijerland vreest voor haar voortbestaan. De jachthaven is hoognodig toe aan een grondige renovatie en een bank wil daar ook wel geld voor lenen, maar de gemeente weigert vooralsnog garant te staan.
Veel zaken, zoals houten steigers en houten kademuren in de jachthaven van De Hitsert aan het Haringvliet bij het Vuile Gat, zijn zichtbaar aan het aftakelen. Ook aanlegpalen zijn na 30 jaar kapot aan het gaan. De vereniging heeft met wat lapmiddelen zelf twee jaar geleden al de boel proberen op te knappen, maar een grondige renovatie kost 600.000 euro. Een bank heeft inmiddels laten weten dit geld te willen uitlenen, maar vraagt wel om een garantie van bijvoorbeeld de gemeente.
Geen maatschappelijk belang
De gemeente Korendijk, waar Zuid-Beijerland onder valt, heeft de financiële situatie van De Hitsert inmiddels bekeken en heeft ook geconcludeerd dat de vereniging financieel gezond is. Ook de Stichting Waarborgfonds Sport ziet geen belemmeringen voor de lening. Toch vindt Korendijk dat er geen sprake is van een maatschappelijk belang. De gemeente wil mede als gevolg van de economische situatie inzetten op een aantal basisvoorzieningen per dorp. Daarbij wordt gedacht aan voorzieningen voor kinderen tot 12 jaar. Daarnaast wil de gemeente het aantal subsidies in de komende jaren afbouwen. Het redden van de watersportvereniging past daar niet bij.
Einde van vereniging
Voorzitter Bert Bolhuis van De Hitsert denkt dat het binnen enkele jaren is afgelopen met de vereniging als de jachthaven niet op korte termijn wordt opgeknapt. "De meeste spullen zijn na 30 jaar aan vervanging toe. Na de renovatie kunnen we weer 40 jaar vooruit met de jachthaven. Bovendien zou het verdwijnen van de jachthaven ook betekenen dat de gemeente geld gaat mislopen aan pacht, toeristenbelasting en inkomsten voor de ondernemers. In de zomer komen er hier veel passanten aanleggen, die hun boodschappen in het dorp doen."
Gemeenteraad beslist
De gemeenteraad van Korendijk heeft dinsdagavond het laatste woord over de garantie voor de vereniging. In juli nam de gemeenteraad al het besluit om De Hitsert niet tegemoet te komen. Het is de grote vraag wat er dinsdagavond wordt beslist. De leden van de vereniging hebben aangekondigd massaal aanwezig te zijn tijdens de besluitvorming.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl