nieuws

Gemeente niet garant voor jachthaven Zuid-Beijerland

De_Hitsert1
De_Hitsert1
ROTTERDAM - De jachthaven in Zuid-Beijerland kan voorlopig niet worden opgeknapt. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de vingers niet branden aan een garantstelling, zo bleek dinsdagavond. Daardoor kan watersportvereniging De Hitsert geen lening krijgen om de haven te renoveren.
Voorzitter Bert Bolhuis is teleurgesteld, maar was wel voorbereid op het slechte nieuws. "Ik had nog drie flessen champagne ingeslagen voor het geval dat, maar eigenlijk had ik het wel verwacht."

Garantstelling

De jachthaven aan het Haringvliet begint langzaamaan af te takelen. Meerpalen, houten steigers en kademuren zijn aan vervanging toe. Daar hangt een prijskaartje aan: 570.000 euro. De bank wil dat geld best lenen tegen een redelijke rente, maar dan moet er wel een garantstelling komen van een instantie met genoeg kapitaal.
Een deel van de garantstelling was al binnen. De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) concludeerde uit boekenonderzoek dat de vereniging financieel gezond is en bood aan voor 250.000 euro garant te staan, mits de gemeente voor het overige bedrag zou instaan. Dat gebeurt dus niet, waarmee ook de toezegging van SWS zijn waarde heeft verloren.

Risico's

Het gemeentebestuur van Korendijk ziet de jachthaven niet als maatschappelijk belang. Bovendien staan de gemeentelijke financiën er matig voor door de economische neergang van de afgelopen jaren. Korendijk mijdt risico's waar mogelijk. Dom, vindt Bolhuis, want een jachthaven levert ook inkomsten op voor de gemeente (toeristenbelasting, pachtgeld) en de lokale economie.
Ondanks de tegenvallende beslissing van de raad houden de leden van De Hitsert de moed erin. "Als we de komende tijd geen grote tegenvallers te verwerken krijgen, zullen we het hoofd boven water houden", zegt Bolhuis. "Maar ik moet er niet aan denken dat zo'n kademuur instort. We hebben al duizenden euro's besteed aan de renovatieplannen. Dat geld is weg en de reserves zijn op. We zullen ons moeten beraden op de toekomst."
Foto: De Hitsert aan het Haringvliet

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl