nieuws

Die Badente geht langsam auf

ROTTERDAM - De Duitse badeend - of beter 'die Ente' - is nog vijf kilometer van de Noordzee verwijderd. Het onderzoek naar hoe lang een regendruppel erover doet om de hele Rijn af te varen is daarmee bijna klaar.
"Guten Morgen, wo ist die Ente", maar op de vroege woensdagochtend volgt een teleurstellend antwoord. De eend slaapt namelijk nog. Het is volgens de onderzoekers goed voor het onderzoekseendje, ook al is het geen levend beest, om af en toe even 'uit de vaart' genomen te worden.

Onderzoek

De onderzoekers zijn gewoon medewerkers van de WDR, een Duitse omroep. Met een cameraploeg volgen ze 'die Ente' om antwoord te krijgen op de vraag hoelang het duurt voordat het water van de bron in Zwitserland in de Noordzee stroomt.
"Nein, es ist kein Wissenschaft", omdat voor wetenschap natuurlijk meer nodig is. Dit is een eenmalig onderzoek, meer een grappige test.

Das ende

Aan de trip van 'die Ente' komt bijna een 'Ende'. Nog een paar kilometer en het beestje zwemt het water van de Noordzee op. Daarmee is het einde onderzoek. Schluss. "Und jetzt?" Met een glimlach reageert een van de 'onderzoeks'journalisten van de WDR. Nee, voor de echte primeur moeten we gewoon naar de WDR kijken. Dan weten we hoelang de badeend over de trip heeft gedaan.
Na afloop van de enorme trip krijgt het diertje een keurig plekje in een museum. De eend wordt uit de Noordzee gehaald. Woensdagmiddag is het tripje van de badeend aan een eind gekomen.
Meer details bij de WDR: http://www1.wdr.de/themen/panorama/kopfballente100.html

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl