nieuws

Showkoeien bijna klaar voor Fokveedag Hoornaar

ROTTERDAM - Hoornaar maakt zich op voor de 100ste fokveedag. Dat is een enorm boerenlandfeest met allerlei veekeuringen. En dat betekent dat fokkers in de regio al de hele week bezig zijn hun vee zo goed mogelijk voor de dag te laten komen.

Eén van die topfokkers is de 36-jarige Nico Bons uit Ottoland. Bons heeft een boerderij met een kudde gewone melkkoeien en met elf showkoeien. Het trainen en verzorgen van de showkoeien gebeurt allemaal naast het ‘gewone boeren’. “Ik ben dagelijks zo’n 3 uur extra bezig met mijn showkoeien, maar dat zie ik niet als werk. Het is echt een uit de hand gelopen hobby”, aldus Nico Bons.
Bons nam het bedrijf dertien jaar geleden over toen zijn vader overleed. Het was toen nog een melkveebedrijf zonder showkoeien. “Ik miste daarin toch een stukje uitdaging. Ik zie voor mezelf geen leven weggelegd waarin iedere dag hetzelfde is en ik alleen maar bezig ben met melk produceren.”
Toch had Bons nooit verwacht dat hij zoveel succes zou hebben als fokker. Nico Bons is één van de jongste topfokkers van Nederland en zijn koeien hebben al verschillende grote prijzen binnengesleept in binnen- en buitenland. “Mij was verteld dat er een generatie overheen zou gaan voordat je echt prijswinnende koeien hebt. Ik denk dat ik gewoon geluk heb gehad.”
Bons heeft voor de veekeuring in Hoornaar een speciale ‘cowfitter’ uit Engeland naar Ottoland laten komen. Die zorgt ervoor dat de koeien met een perfect geschoren en glimmende vacht verschijnen voor de jury. “Deze regio kent de beste runderen van het land, dus de concurrentie is hartstikke goed. Je moet echt alles uit de kast halen. En winnen in mijn eigen streek, met familie en vrienden erbij, dat zou ik wel heel graag willen!”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl