nieuws

Wat zijn kalkpoten?

12-12-kip.jpg
12-12-kip.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 6 oktober werd de volgende vraag gesteld: Hendrik Hak via de mail: Mijn kippen hebben last van kalkpoten. Waar komt het vandaan en wat kan ik er aan doen?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de Bieb:
Kalkpoot is een algemeen voorkomende ziekte bij kippen, die veroorzaakt wordt door een mijt, de Cnemidocoptes mutans. De mijt graaft zich in tussen de schubben van de onbevederde gedeelten van de poten van pluimvee of ander gevogelte, waar vuilwitte droge korsten ontstaan. Op de poten kunnen grote verdikkingen zitten. Vooral oudere dieren zijn vatbaar voor mijten. Het begint vaak bij een of twee kippen en kan na verloop van tijd verspringen naar andere kippen.

Een droog kippenhok

De mijten verplaatsen zich van het ene dier naar het andere via het strooisel of de zitstokken en hebben een zekere voorkeur voor een vochtige omgeving. Een schoon en droog onderkomen is dus al een goede preventieve maatregel. De mijt gedijt namelijk prima in een vochtige omgeving. Vooral het nachthok moet daarom goed geventileerd kunnen worden.
Maatregelen: de kalklaag is na het weken in olijfolie gemakkelijk met warm water te verwijderen. Men kan de poten van de kip regelmatig insmeren met een door de dierenarts geadviseerde zalf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl