nieuws

Gekaapte brieven online

ROTTERDAM - Duizenden brieven uit de 17e en 18e eeuw, geschreven door gewone Nederlanders, zijn vanaf maandagmiddag te lezen op de website gekaaptebrieven.nl
De documenten komen van de Nederlandse schepen die in die tijd door de Engelsen zijn gekaapt, in een van de vier oorlogen waarin Nederland en Groot-Brittannië waren verwikkeld. In Engeland belandden de stukken in archieven, totdat ze in 1980 werden ontdekt door een historicus.

Taalgebruik

De originelen liggen nog steeds in Engeland, maar er zijn foto's van gemaakt, die zijn overgetikt door vrijwilligers. "De brieven zijn moeilijk te lezen. Er worden veel verkortingen gebruikt. Dat is standaard, maar je moet het wel weten," zegt projectleider Nicoline van der Sijs van het Meertens Instituut.

Veel informatie

Volgens van der Sijs leveren de gekaapte brieven niet alleen veel informatie op voor onderzoekers en genealogen, maar voor iedereen: "Mensen schreven ook in die tijd veel over door, geboorte en huwelijk. Iedereen kan er van genieten. Je kunt er van alles vinden over jouw familie."
De website wordt om 15.00 uur gepresenteerd in Rotterdam op de werf van het historische schip De Delft.
Foto: Meertens Instituut

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl