nieuws

Beeldje Fortuyn als souvenir

ROTTERDAM - Een kunstgalerie in Delft geeft bezoekers de kans om een beeldje van de dode Pim Fortuyn te krijgen.

Kunstenaar Anno Dijkstra maakte 120 beeldjes van Pim Fortuyn, vlak nadat hij is neergeschoten, liggend in een plas bloed. Het beeldje is gemodelleerd naar de foto die kort na de moord op Fortuyn werd genomen. Dijkstra maakt vaker beelden van zulke nieuwsfoto's die iedereen kent: het door napalm getroffen Vietnamese meisje, een Biafra-kindje met een bolle buik van de honger.

Colombia

"Het is begonnen toen ik jaren geleden de beelden op televisie zag van het meisje in Colombia, dat dreigde te verdrinken in de modderstroom. Drie dagen lang was ze steeds op televisie. En toen overleed ze toch. Ik was geschokt; omdat er camera's bij waren, hoopte iedereen dat ze kon worden gered. Maar ook omdat je na het zien van zulke beelden de televisie uitzet, en overgaat tot de orde van de dag."
Dijkstra ging op zoek naar manieren om anders met dit soort beelden om te gaan. "Wanneer ik zo'n beeldje maak van Pim Fortuyn, ben ik er veel langer mee bezig dan wanneer ik alleen de foto bekijk. Een foto is maar één manier om een verhaal te vertellen. Daarom geef ik het publiek ook de mogelijkheid om een beeldje mee naar huis te nemen. Dat dwingt ze om erover na te denken: wil ik dat? En waar zet ik het dan neer? Misschien nemen ze het mee, en denken dan thuis dat ze het toch liever niet in huis hebben. Maar wat doen ze er dan mee? Op die manier wil mensen aan het denken zetten."

Sorensen: vrijheid van meningsuiting

Ronald Sorensen maakte Pim Fortuyn als oprichter van Leefbaar Rotterdam van nabij mee. Hij heeft de beeldjes niet gezien en is ook niet van plan om dat te doen. "We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid geldt ook in de kunst. Als deze kunstenaar deze beeldjes wil maken, moet hij dat doen. Maar ik heb geen behoefte om ze te gaan bekijken."
Anno Dijkstra realiseert zich dat de beeldjes choquerend kunnen zijn. "Natuurlijk zijn ze choquerend. Maar dat betekent niet dat we het er niet over moeten hebben." Tot nu toe hebben al 52 bezoekers een beeldje gereserveerd. Als de expositie afloopt, op 11 november, kunnen ze hun beeldje komen ophalen. Tot die tijd zijn de beeldjes te zien bij Galerie 38cc in Delft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl