nieuws

Straatvoetbalteam in Mexico: 'Overal zie je militairen'

ROTTERDAM - Het Rotterdamse straatvoetbalteam is inmiddels halverwege de Homeless World Cup in Mexico. En, volgens coördinator Gert Kraaijveld, gaat het goed. "We zijn inmiddels door naar de volgende ronde. Hopelijk eindigen we bij de eerste tien."

Het Rotterdamse team won onlangs de Dutch Street Cup en mocht daarom meedoen aan de WK in Mexico-Stad. Tientallen teams uit de hele wereld strijden om de titel.

'Overal militairen en politie'

De Nederlanders doen het volgens Kraaijveld uitstekend, al hebben ze wel last van de omgeving. "De spelers merken aan hun lichaam dat het een zwaar vervuilde stad is. Daarnaast zie je hier overal politie en militairen. Dat moet een veilig gevoel geven, maar op ons Nederlanders werkt dat juist averechts. Dat beïnvloedt ook het spelersgedrag."
Het voetbalteam komt voort uit het vroegere daklozenteam. De huidige leden zijn mensen die om uiteenlopende redenen moeite hebben gehad om mee te komen in de maatschappij. Het voetbal heeft ze geholpen hun leven weer op de rails te krijgen. Door in een team te sporten, bouw je, volgens de organisatie, regelmaat op, leer je omgaan met verplichtingen en werk je aan je gezondheid.

Niet alleen voetballen

Overigens wordt er niet alleen gevoetbald, op het programma staan ook veel uitstapjes. Kraaijveld: "Het is super geregeld. Eerder deze week zijn de spelers naar de piramides geweest en vandaag bezoeken ze een voetbalmuseum."
Op de vraag of Kraaijveld verwacht of ze de felbegeerde cup ook mee naar huis gaan nemen, antwoordt hij: "Nou als we bij de eerste tien eindigen, is dat voor de spelers al een topprestatie. Onze trainer heeft bij andere teams gekeken en hij denkt dat dat mogelijk is. Ik hoop het, maar ik moet ook realistisch blijven."
Het toernooi duurt nog tot 14 oktober.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl