nieuws

Cursus 'plat Rotterdams' voor beginners

ROTTERDAM - De één vindt het prachtig authentiek, de ander vindt het niet om aan te horen: plat Rotterdams. Maar mooi of niet, het havenstad-accent is niet één, twee, drie aan te leren. Mark Verpoorten en Astrid Stiel hebben een cursus ontwikkeld om het Rotterdamse dialect onder de knie te laten krijgen. Want je weet nooit wanneer het van pas komt.
Begin november geeft het duo de eerste workshop ‘Plat Rotterdams’. Dat is er overigens wel eentje met een korreltje zout. “De Rotterdamse mentaliteit is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen”, legt Verpoorten uit. “Rotterdammers worden door buitenstaanders vaak gezien als hard en niet lief. Dat willen wij weerleggen. Ze zijn juist gevoelig en attent. Stel, je loopt als buitenstaander in Rotterdam en staat per ongeluk op iemands teen. Als je hoort “Au! Hee, kijk uit joh mafketel!”, dan is dat een goedbedoelde opmerking. Deze Rotterdammer wil u dan behoeden voor totale escalatie en eventueel lichamelijk letsel.”
Aan de hand van regeltjes proberen Verpoorten en Stiel de cursisten vloeiend Rotterdams aan te leren. Gelet wordt op het Rotterdamse toontje, maar het is ook belangrijk bepaalde uitdrukkingen te leren kennen. Zo moeten deelnemers na afloop weten dat naar de wc gaan voor een grote boodschap, in het Rotterdams wordt medegedeeld als ‘ik ga even m'n ruggengraat verlengen.’
Niet iedereen zal net zoveel aanleg hebben voor het Rotterdams als bijvoorbeeld Jules Deelder, maar dat is volgens het duo niet erg. Het is ook de bedoeling om lekker om elkaar te kunnen lachen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl