nieuws

Rapport: chemiebedrijven vooral op orde

ROTTERDAM - De meeste bedrijven in de chemische industrie in Rotterdam hebben hun zaken op orde. Dat blijkt uit twee onderzoeken naar de bedrijfstak in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Wel werden bij enkele bedrijven kleine overtredingen geconstateerd.De onderzoeken werden eerder dit jaar gestart na eerdere misstanden bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek. Odfjell moest uiteindelijk de terminal stilleggen.
TNO onderzocht in opdracht van de provincie Zuid-Holland de veiligheidscultuur bij veertien bedrijven in de Botlek en de Europoort. Twee van de veertien bedrijven scoorden zwak. Zo bleek dat die bedrijven geen routes op het bedrijfsterrein hadden om veilig met chemische stoffen rond te rijden. Ook waren derden onvoldoende op de hoogte van de geldende regels.

Tankopslag

Naast het rapport van TNO presenteerde de provincie Zuid-Holland ook een onderzoek over tankopslag. Uit een inspectie bij twaalf bedrijven zijn geen grote overtredingen naar voren gekomen. Volgens het rapport van de dienst Milieubeheer Rijnmond waren de tanks en de blusinstallaties bij een aantal bedrijven niet volledig op orde. De overtredingen waren echter niet zo zwaar dat de zaak aan justitie wordt voorgelegd.
Opvallend is wel dat de inspecties een week voorafgaand werden aangekondigd. Volgens de DCMR was het nodig om er voor te zorgen dat de bedrijven tijdens de inspecties alle informatie konden overdragen.

Provincie

Rik Janssen, verantwoordelijk gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland is tevreden met de uitkomst van de rapporten. ,,De resultaten van de onderzoeken zijn een duidelijk signaal voor alle bedrijven in het Rijnmondgebied. Er is nog werk aan de winkel. Zij zijn als eerste verantwoordelijk voor de veiligheid. De komende maanden zullen er gesprekken met de onderzochte bedrijven en brancheorganisaties plaatsvinden om de resultaten van de onderzoeken te bespreken. De DCMR en VRR handhaven op de geconstateerde overtredingen om te zorgen dat deze binnen korte tijd teniet worden gedaan.’’
TNO vindt wel dat er een landelijke visie moet komen op de veiligheid in de chemische sector. De overheid moet snel komen met een visie op veiligheid in de chemie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl