nieuws

Kunstroof blijft buitenlandse pers bezighouden

© Sylvio Pinas
ROTTERDAM - De miljoenenroof uit de Rotterdamse Kunsthal haalt niet alleen in Nederland voorpagina's.Ook buitenlandse media meten de kraak breed uit. "Dit is geen Ocean's 11."

"De lijst met artiesten is indrukwekkend: Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso'',
. ''Maar de namen komen niet uit een museumbrochure, maar van de Rotterdamse politiewebsite'', sombert het blad, dat de diefstal van de meesterwerken omschrijft als één van de meest dramatische kunstroven in jaren.
De Britse omroep BBC citeert een expert die denkt dat de gestolen schilderijen mogelijk 'honderden miljoenen euro's' waard zijn. Althans, wanneer de werken op een normale veiling waren verkocht. De dieven kunnen hun buit zelfs in het buitenland niet op legale wijze slijten, omdat de werken als gestolen zijn opgegeven.
Midden-Oosten
De diefstal van de meesterwerken bleef ook in het Midden-Oosten niet onopgemerkt. Nieuwszender Al-Jazeera meldt dat de politie verbijsterd is door het ogenschijnlijke gemak waarmee de dieven wisten te ontkomen met de dure schilderijen. Al-Jazeera bestempelt de kunstdiefstal als één van de meest gedurfde van de afgelopen jaren.
De Washington Post toont minder bewondering voor de dieven. De inbrekers hadden volgens de Amerikaanse krant weinig gemeen met de glamoureuze gangsters uit Hollywoodfilms als Ocean's 11, waarin gelikte boeven onder leiding van George Clooney een casinokluis plunderen. Zo gebruikten de kunstrovers in Rotterdam geen hightech snufjes, maar een combinatie van ''snelheid en brute kracht''.
Een Amerikaanse beveiligingsexpert haalt in de krant uit naar de Kunsthal. De man verbaast zich over het gebrek aan maatregelen om criminelen weg te houden van de kunst. Een elektronisch alarmsysteem is volgens de deskundige nooit toereikend, omdat dieven precies weten wat de aanrijtijd van de politie is.
'Populaire jachtgrond voor kunstdieven'
Ook het Chinese staatspersbureau Xinhua schrijft kritisch over beveiliging van het museum. Xinhua wijst er wel op dat de kraak niet de grootste Nederlandse kunstroof is in de recente geschiedenis. Dieven gingen in 1991 aan de haal met een miljard euro aan schilderijen uit het Amsterdamse Van Gogh Museum. Agenten vonden de werken later terug in een gestolen auto.
Volgens de Amerikaanse krant The New York Times is Europa tegenwoordig een populaire 'jachtgrond' voor kunstdieven. De beveiliging van Europese musea blijkt regelmatig niet te zijn opgewassen tegen professionele criminelen. Zo verdwenen in 2010 vijf schilderijen, waaronder ook weer een Matisse en een Picasso, uit een museum in Parijs.
'206 Matissen en 1000 Picasso's spoorloos'
Dat dergelijke meesterwerken zeer gewild zijn, blijkt wel uit een rekensom van The Wall Street Journal. De krant becijferde dat wereldwijd nog zo'n 206 Matissen en meer dan 1000 Picasso's spoorloos zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl