nieuws

Waarom delen we beschuit met muisjes uit wanneer er een kind is geboren?

beschuit met muisjes.jpg
beschuit met muisjes.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 20 oktober werd de volgende vraag gesteld:Dhr Groeneveld: Waarom delen we beschuit met muisjes uit wanneer er een kind is geboren? En waarom blauw voor een jongetje en roze voor een meisje?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
In de loop van de 19e eeuw werd bedacht om het beleg van de gebruikelijke beschuiten bij een geboorte te vervangen door in suiker gedompelde anijszaadjes die in die tijd vooral werden uitgedeeld aan buurtkinderen en broertjes en zusjes.
Aanvankelijk waren de muisjes roze bij een meisje en wit bij een jongen, later werden de kleuren gemengd en nog later kwam de kleur blauw erbij voor jongens.
Al in de 17e eeuw dacht men dat anijs goed was voor kraamvrouwen. Anijs zou de baarmoeder na de geboorte weer terug helpen brengen tot de oorspronkelijke grootte en het zou de melkproductie stimuleren.
Het gebruik van anijszaad is waarschijnlijk de reden dat de traktatie muisjes werden genoemd, want het staartje van het aniszaad stakuit het gesuikerde bolletje wat associaties opriep met een kleine muis.
En dat heeft een symbolische waarde omdat muizen symbool stonden voor vruchtbaarheid vanwege hun snelle voortplanting.
Over waarom de kleur blauw moet zijn voor jongens en roze voor meisjes, hebben wij nog geen eensluidende verklaring kunnen vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl