nieuws

Mag een motoruitlaat wel onbeperkt herrie maken?

14-05-Motorraces.jpg
14-05-Motorraces.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 20 oktober werd de volgende vraag gesteld:Vincent: Ik zie wel eens van die programma's als wegmisbruikers e.d. Daarin worden wel eens automobilisten aangehouden omdat hun (sport) uitlaat teveel herrie maakt en die worden dan beboet. Maar hoe zit dat dan met motorrijders? Die hebben vaak uitlaten eronder zitten waar ze hele wijken mee wakker maken en daar hoor je nooit iets van. Is dat dan wel toegestaan ? En wat is dan het verschil.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de Bieb:
Als het goed is, is ergens op een motorfiets (in de nabijheid van het chassisnummer) een typeplaatje te vinden. Dit kan ook in de vorm van een sticker zijn. Daarop staat hoeveel dB(A) de motorfiets mag produceren bij een bepaald toerental. Dit staat bij de nieuwere motoren ook in het kentekenregister van de RDW, maar dit is echter niet voor de burger te raadplegen via rdw.nl. De politie gaat bij metingen altijd uit van de waardes welke in het kentekenregister vermeld staan. Is er geen waarde te vinden in het register of op de motorfiets zelf, dan bepaalt het aantal cc's de waarde. Daarvoor is in het reglement voertuigen een tabelletje geplaatst.
-Mag een dealer een motor verkopen die niet aan het aantal toegestane decibels + 2 voldoet?
Ja dat mag. De vraag is mag u deze dan kopen? ja dat mag ook. Nu het probleem, U mag er niet mee rijden op de openbare weg.
Het klinkt scheef maar zo is het wel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl