nieuws

OM Rotterdam: geen excuses aan advocaat

justitie_recht
justitie_recht
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam zal de Barendrechtse advocaat Dirk Vermaat geen excuses aanbieden over de gang van zaken tijdens een strafzaak. In die zaak staat een cliënt van Vermaat terecht voor de moord op Leontine Zeeman, in september 2011 in Rotterdam-IJsselmonde.
In zijn pleidooi ging de advocaat twee weken geleden uitgebreid in op de persoon van het slachtoffer. Volgens Vermaat had Leontine Zeeman de verdachte Rob den R. “in een bepaalde gemoedstoestand gebracht”, waardoor hij haar had geslagen.

'Belediging rechtsstaat'

De advocaat beweerde onder meer dat zij eerder agressief was geweest. De officier van justitie noemde deze opmerkingen “insinuaties en aannames, die onnodig grievend en kwetsend zijn voor het slachtoffer.” Vermaat vond dat op zijn beurt een belediging voor zijn functioneren als advocaat en schadelijk voor de rechtsstaat.
De advocaat wijst erop dat het zijn taak is alle factoren mee te nemen die hebben geleid tot de fatale ruzie in september. Hij diende een klacht in bij de hoofdofficier van justitie en de rechtbank.

Belangen van slachtoffer

Hoofdofficier Westerbeke wijst die klacht nu af. De officier heeft tijdens de zitting “gepast en dus toelaatbaar gereageerd op het pleidooi van de raadsman.” Westerbeke zegt dat het een belangrijke taak is van justitie om de belangen te behartigen van het slachtoffer en haar nabestaanden.
Justitie eiste twee weken geleden een straf van acht jaar cel plus TBS tegen Rob den R. De rechtbank doet dinsdag 23 oktober uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl