nieuws

'Kleiner orgaantekort redt levens'

ROTTERDAM - Nog altijd overlijden in Nederland mensen omdat ze te lang moeten wachten op een donororgaan. Geneeskundestudent Mike Sijmens (18) uit Rotterdam heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om het aantal orgaandonoren omhoog te krijgen.
Mensen onder druk zetten doet hij niet. Sijmens loopt dinsdagmorgen rond het Erasmus MC in Rotterdam om mensen informatiefolders te geven en ze ervan te overtuigen dat het op zijn minst belangrijk is om hun keuze vast te laten leggen.

Wachtlijst

Voor zover bekend wachten momenteel 1310 mensen op een donororgaan. Vorig jaar zijn 147 mensen gestorven terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een nieuw orgaan.
Sijmens wil met de actie zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. "En als geneeskundestudent wil ik zo veel mogelijk levens redden. Als zo veel mogelijk mensen zich registreren is er uiteindelijk een kleiner orgaantekort in Nederland."

Weinig registraties in Rotterdam

Tijdens de Donerweek vinden in heel Nederland activiteiten plaats om mensen zo ver te krijgen dat ze doorgeven of ze wel of geen donor willen zijn. Dat kan heel makkelijk via internet.
In Rotterdam valt nog flink wat missiewerk zoals dat van Sijmens te verrichten: 31 procent van de inwoners heeft zijn keuze doorgegeven. Landelijk heeft 41 procent dat gedaan.
In het programma Vitamine R. op Radio Rijnmond vertellen (ervarings-) deskundigen vanavond over het belang van orgaandonatie. Deze uitzending begint om 19.00 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl