nieuws

Protest tegen apenproeven bij Erasmus

ROTTERDAM - De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) heeft woensdagmiddag in het centrum van Rotterdam geprotesteerd tegen dierproeven op apen in het Erasmus Medisch Centrum. Op het Binnenwegplein stond een afvalcontainer, waarin zogenaamd apenlichamen werden gedumpt.
Volgens de ADC gebeurt dat ook in werkelijkheid als de proef-apen 'opgebruikt' zijn. Naast de container stonden spandoeken om het winkelend publiek te wijzen op wat er gebeurt met de dieren. Ook werd voorbijgangers gevraagd een petitie te ondertekenen tegen de proeven.

Delft en Utrecht

Met de symbolische actie roept de ADC de Erasmus Universiteit op om het voorbeeld te volgen van TNO in Delft en de Universiteit Utrecht. Beide instellingen stopten al eerder met dit soort apenproeven. De Erasmus Universiteit heeft sinds 2000 meer dan 750 apen gebruikt in experimenten, zegt de actiegroep.
Uit China via Tilburg
Volgens woordvoerder Robert Molenaar van de ADC komen de makaken uit China en bereiken ze het EMC via een handelaar in Tilburg. Ze zouden hun leven moeten doorbrengen in kleine kooien, waarvan de universiteit nooit beelden heeft willen tonen. Ze worden gebruikt voor experimenten met virussen, zoals HIV. Ook de Nijmeegse Radboud Universiteit doet nog apenproeven.

Proeven echt nodig

Directeur Martje Fentener van Vlissingen van het Dierproefcentrum van het Erasmus MC zegt dat de proeven in Rotterdam in sommige gevallen echt nodig zijn. De apen worden gebruikt bij het onderzoek naar infectieziekten, omdat hun afweersysteem goed lijkt op dat van mensen. De instellingen die met de apenproeven zijn gestopt of dat gaan doen, zijn volgens haar bezig met andere onderzoekslijnen.

Sociale groepen

Fentener van Vlissingen ontkent dat de apen altijd in kleine kooien zitten. "Dat gebeurt alleen als ze besmet zijn met een gevaarlijk virus. Anders zitten ze in sociale groepen in een groot verblijf", aldus de directeur van het Dierproefcentrum. Wel geeft ze toe dat er doorgaans geen beelden van de apen worden vrijgegeven: "Dat zou niet verstandig zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl