nieuws

Van Peter naar Ellen: de operatie (slot)

ROTTERDAM - De advocaat Peter van Swaaij nam in 2009 de radicale beslissing om vrouw te worden en voortaan als "Ellen" door het leven te gaan. Anno 2012 is de missie volbracht: de geslachtsveranderende operatie is achter de rug.

RTV Rijnmond
heeft Van Swaaij de afgelopen jaren gevolgd, op de weg van Peter naar Ellen.
was er de verhuizing, van Rotterdam naar Breda en het dragen van vrouwenkleding. In
vertelde zij over de effecten van het slikken van hormonen. In september 2012 is zij geopereerd, in het Belgische Gent.

Sturen geboortekaartje

Vanuit het ziekenhuis stuurde zij naar alle bekenden een geboortekaartje. Zij heette vanaf nu voluit Ellen Freya Magdalena van Swaaij. “Vooraf dacht ik: ik voel mij al vrouw. Dit is slechts de finishing touch. Maar de operatie heeft veel meer impact gehad. Ik kan nu echt zeggen dat ik volledig een vrouw ben”.
Het moment dat het verband eraf ging was een bijzonder moment. “Dat vergeet ik mijn leven niet meer. Ik keek naar mijzelf, naar wie ik werkelijk ben”. Zonder blikken of blozen vertelt zij over de details van de operatie, die geenszins een kwestie van “afhakken” is.
“Dat is een bekend misverstand. Het is geen amputatie maar hergebruik. De penis wordt als het ware naar binnen gevouwen. Alles functioneert, inclusief het gevoel. Van de balzak worden de schaamlippen gemaakt. Alleen de testikels worden niet gebruikt.”

Paspoort aanpassen

Ellen van Swaaij mag dan lichamelijk voor honderd procent een vrouw zijn, voor de overheid is dat nog niet zo. “Ik ben dat nu via een bevriende advocaat aan het veranderen. Hij moet bij de burgerlijke stand in Maastricht, waar ik vandaan kom, mijn geboorteakte laten aanpassen. Daarna zal ik ook op mijn paspoort en rijbewijs als vrouw vermeld staan.”
De advocate zegt dat de omgeving uitstekend heeft gereageerd op haar geslachtsverandering. “Soms zie je mensen kijken, dan leg ik het uit. Op de rechtbank zei een bode laatst dat hij het zich niet kon voorstellen dat ik ooit een man was. Dat was een mooi compliment.”

Kosten operatie

Eén vraag komt wel steeds terug: hoeveel kost dat nou, zo’n operatie? Antwoord: 12 á 13.000 euro. Van Swaaij: “Ik wil daar graag op ingaan. Transseksualiteit is een aandoening, dat is zelfs door de VN vastgesteld. Daarom wordt het door de verzekeraar vergoed. Maar dat geldt alleen voor de geslachtsoperatie. Mooiere borsten of een slanke taille zijn esthetische ingrepen. Dat wordt niet vergoed.”
Jaarlijks worden er in Nederland enkele tientallen geslachtsoperaties gedaan. In het Belgische Gent, waar Ellen van Swaaij onder het mes ging, zijn dat er meer dan honderd. Er bestaan lange wachtlijsten. Van Swaaij:“Het was een lang en zwaar traject, dat je hele leven absorbeert. Maar ik kan het nu afsluiten en gewoon met mijn leven aan de gang.”
Foto: Ellen van Swaaij, afgebeeld op het geboortekaartje van september 2012

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl