nieuws

Advocaat: 'Schiedam doet aan Gestapo-praktijken'

ROTTERDAM - De gemeente Schiedam heeft zich schuldig gemaakt aan 'Gestapopraktijken' bij het schorsen van vijf werknemers van de sociale werkvoorziening BGS. Dat zegt advocaat Stefan van Loenhout, die drie cliënten juridisch bijstaat.

Zijn cliënten worden beschuldigd van intimidatie, belangenverstrengeling en misbruik van goederen. Werknemers zouden vijftien klachten hebben ingediend tegen onder anderen de directeur en de verzuimrapporteur. De advocaat ontkent alle aantijgingen. De inval bij het bedrijf vorige week vrijdag was volgens de advocaat intimiderend en onzorgvuldig.

Alles inleveren

"Mensen van de gemeente Schiedam kwamen bij BGS om zogenaamd een borreltje te drinken. Maar vervolgens zijn ze het pand binnengevallen en hebben ze het ontruimd", aldus Van Loenhout. Volgens de advocaat moesten telefoon en sleutels van het bedrijf worden ingeleverd. De computers van de leidinggevenden werden vergrendeld.
Van Loenhout vindt dat de gemeente Schiedam normaler met de klachten had moeten omgaan: "Mijn cliënten vinden ook dat de klachten serieus moeten worden onderzocht. Zo ga je niet met mensen om." Bij de sociale werkvoorziening BGS werken zo'n 650 mensen. De meeste werknemers hebben een lichamelijke of geestelijke handicap.

Schiedam ontkent

De gemeente Schiedam herkent zich niet in het beeld van de advocaat: "Deze kwalificaties gaan veel te ver", zo zegt een woordvoerder. Volgens Schiedam is in alle rust een brief overhandigd en zijn de betrokkenen daarna verzocht om het pand te verlaten. De schorsing was niet van te voren aangekondigd, bevestigt de gemeente.

Politiek spelletje

Volgens de advocaat zit er een spelletje achter het schorsen van zijn cliënten. De sociale werkvoorziening is op dit moment geen onderdeel van de Sociale Dienst van de gemeente Schiedam: "De gemeente Schiedam gebruikt de vijftien klachten als aanleiding om dit winstgevende bedrijf weer naar de gemeente te halen".

Geen kort geding

De advocaat zegt verder dat er voorlopig geen kort geding wordt aangespannen tegen de gemeente: "Als mijn cliënten dan weer terug zouden keren bij de BGS levert dat alleen maar onrust op." Het onderzoek naar de klachten zal naar verwachting tussen de drie en zes maanden duren.
Foto: advocaat Stefan van Loenhout

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl