nieuws

Reis van de Razzia, een visueel monument

ROTTERDAM - Een visueel monument moet het worden: de website de Reis van de Razzia. Erik de Jager, zoon van een van de 52.000 mannen die in november 1944 werden weggevoerd om dwangarbeid te verrichten, maakt een website waarop je de mannen kunt volgen tijdens hun reis.
Het plan ontstond toen hij vorig jaar met zijn vader meeging naar de herdenking van de razzia van Rotterdam in de Kuip. "Ik had mijn camera meegenomen om mijn vader te filmen op die dag", zegt de filmmaker. "Dat was in principe voor eigen gebruik. Maar al snel raakte ik aan de praat met al die mannen. Ze hadden stuk voor stuk indrukwekkende verhalen."
Grootste razzia van Europa
Erik besloot de verhalen van deze mannen vast te leggen op film. Hij heeft inmiddels al meer dan 70 mannen geïnterviewd. "Het is ongelofelijk belangrijk dat deze getuigenissen bewaard blijven. De razzia van Rotterdam is de grootste die in Europa heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog."
Interactieve website
De stichting De Reis van de Razzia, die ondermeer samenwerkt met het NIOD, het Netwerk Oorlogsbronnen, werkt aan een interactieve website gebaseerd op landkaarten. Op die kaarten is te zien hoe de stad werd afgesloten, wat de routes zijn waarlangs de mannen werden afgevoerd, hun bestemmingen en hoe de mannen weer zijn thuisgekomen in een stad die opnieuw moest worden opgebouwd.

De website De reis van de razzia moet in 2014 klaar zijn, als de razzia 70 jaar geleden is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl