nieuws

Corporaties: 'Vestia opsplitsen'

vestia
vestia
ROTTERDAM - Een opsplitsing dreigt voor de Rotterdamse woningcorporatie Vestia. Dat zeggen betrokkenen tegen de NOS en het FD.
Een groep van vijf kleinere corporaties stelt donderdag voor Vestia op te splitsen en te verdelen over de sector. Dat gebeurt op een congres van de branchevereniging in Almere.

Miljardenschuld

Vestia bevindt zich door de handel in risicovolle renteverzekeringen in financieel zwaar weer. De corporatie dreigt te bezwijken onder een schuld van 6,2 miljard euro.
Vestia probeert met een herstelplan het hoofd weer boven water te krijgen, onder meer door zo’n 15.000 woningen te verkopen. De andere corporaties dragen verplicht zo'n 700 miljoen euro bij aan de redding van hun Rotterdamse zustercorporatie.

Bijdrage te hoog

Veel corporaties zijn kritisch over het plan. Ze vinden hun bijdrage te hoog en de totale opbrengst te laag. Het plan zou zo weinig opleveren dat Vestia lange tijd geen geld heeft voor bouwprojecten.
Directeur-bestuurder Tjapko van Dalen van corporatie Kleurrijk Wonen ziet meer in het opkopen van delen van de Rotterdamse corporatie, zegt hij tegen het FD: ''Ons voorstel is om woningen van Vestia over te nemen inclusief de op die woningen rustende schuld''.
Geen weggevertjes
Vestia benadrukt in een reactie dat er alleen woningen worden verkocht voor een goede prijs. Vestia doet een beroep op andere corporaties om nieuwbouwprojecten over te nemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl