nieuws

Metamorfose voor Rotterdamse haven

ROTTERDAM - De Rotterdamse haven ondergaat een grondige renovatie. De komende tijd wordt een half miljard euro geïnvesteerd om het gebied voor bedrijven en de scheepvaart aantrekkelijker te maken.
Het gaat onder meer om het aanpassen van de Amazonehaven en het Waalhavengebied en het maken van een nieuwe entree voor de RDM Campus, zegt directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam.

Grotere schepen

Het verbreden van de Amazonehaven is nodig om alsmaar groter wordende containerschepen toegang te geven tot de ECT-terminal op de Maasvlakte. Het werk bestaat onder meer uit de bouw van een twee kilometer lange kademuur, de sloop van honderden meters bestaande kademuur en het ontgraven van 1 miljoen kubieke meter grond. Het project wordt in maart 2014 opgeleverd.
Het Havenbedrijf doet ook pogingen om het Waalhavengebied aantrekkelijker te maken. Zo wordt een schroothandel uitgekocht en vestigen er zich allerlei nieuwe bedrijven.
'Geen zorgen over extra bezuiniging'
Smits zegt zich geen zorgen te maken over de extra kabinetskorting van 250 miljoen euro op het budget voor infrastructuur. Smits gaat ervanuit dat het geen gevolgen zal hebben voor de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Bij de aanpassing van het regeerakkoord is besloten dat 250 miljoen uit het potje voor infrastructuur naar het ministerie van Sociale Zaken wordt overgeheveld. Daar zal de haven niets van merken, verwacht Smits, omdat in het regeerakkoord staat dat de haven een belangrijke motor is voor de Nederlandse economie.
Smits vertrouwt er verder op dat het kabinet binnen een paar maanden een besluit neemt over de Blankenburgtunnel, zodat de eerste auto's er nog voor 2020 van gebruik kunnen maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl