nieuws

Drechtsteden willen meer met zon, wind en restwarmte

ROTTERDAM - De Drechtsteden willen de komende jaren veel meer doen aan de opwekking van duurzame energie, besparing en het gebruik van restwarmte.
Wethouder Teunis Stoop van Hendrik Ido Ambacht, die in het Drechtsteden-bestuur portefeuillehouder duurzaamheid is, noemt een nieuw warmtenet en windmolens "de grote klappers om onze doelstellingen te halen".
In Dordrecht zijn drie windmolens gepland langs de Dordtsche Kil en in Alblasserdam vijf langs de Noord. Tegen dat laatste plan is veel weerstand in het dorp. "Maar wellicht kunnen we die overwinnen door de inwoners van Alblasserdam mee te laten profiteren.We werken al aan plannen daarvoor", vertelt Ed Doorn van de gemeente Alblasserdam.
Met Nedstaal wordt gesproken om de restwarmte van het bedrijf te gebruiken voor een nieuw warmtenet. "Nu vliegt de warmte van de staalproducent nog de schoorsteen uit en da's zonde", zegt Stoop. In Dordrecht ligt al een warmtenet. De restwarmte van afvalverbrander HVC gaat naar woningen in Dordt en volgend jaar ook naar 'buurman' DuPont.
Stoop heeft de ambitie om allerlei lokale initiatieven regionaal uit te rollen: "het is leuk dat er energieconsulenten door Dordrecht lopen en dat Zwijndrecht zonnecollectoren op gemeentelijke daken legt, maar dat soort dingen moeten in alle zes gemeenten gaan gebeuren. Ook de aanschaf van zonnepanelen willen we aantrekkelijker maken"
De energieconsulent, een onafhankelijk adviseur die voor 25 euro een woning 'scant' en concrete besparingsadviezen geeft, gaat dus de regio in. Zonnepanelen worden goedkoper omdat de Drechtsteden collectieve inkoop voor particulieren gaan regelen. "En we denken serieus over vormen van voorfinanciering, zodat iedereen het kan betalen". aldus Stoop.
Alle plannen en plannetjes bij elkaar moeten er toe leiden, dat de Drechtsteden in 2015 tien procent minder energie gebruiken en drie procent van hun energie duurzaam opwekken. "Met wat er zeker gaat lukken halen we driekwart van onze doelstelling", verwacht Stoop, "maar als we die grote klappers met restwarmte en windmolens maken, lukt het ruimschoots".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl