nieuws

18 jaar cel geëist voor liefdesmoord Simonshaven

ROTTERDAM - Justitie heeft 18 jaar cel geëist tegen Ernst L. voor de moord op zijn eigen vrouw in Simonshaven. Daarnaast wordt de 67-jarige man verdacht van poging doodslag op zijn neef.

De man ontkent alle feiten. Hij zegt dat hij juist in beide gevallen is aangevallen door anderen. Volgens justitie in Rotterdam is dat volstrekt ongeloofwaardig.

Duidelijk motief

In de zaak Simonshaven zou er een duidelijk motief zijn geweest. De verdachte kon niet accepteren dat zijn vrouw de relatie wilde beëindigen. Het slachtoffer is in augustus 2009 geschopt, geslagen en gewurgd.
Advocaat Frank van Ardenne van Ernst L. gaf vandaag een verklaring waarom zijn cliënt destijds geen 112 heeft gebeld. "Hij had zelf een klap gehad en was duidelijk in shock. Getuigen zeggen ook dat hij verward was. Hij heeft wel geprobeerd te bellen, maar het is hem niet gelukt."
De raadsman voegt daar nog aan toe dat de verdachte zwakbegaafd is en tekenen van beginnende dementie vertoont. Dat zou volgens Van Ardenne ook een verklaring kunnen zijn voor de uitval van Ernst L. afgelopen woensdag tegen zijn eigen zoon, die hij van betrokkenheid bij de moord beschuldigde.

Gesprekken met deskundige

De advocaat wil dat justitie in de zaak Simonshaven niet-ontvankelijk wordt verklaard en dus vrijuit gaat. "Justitie heeft op eigen houtje gesprekken gevoerd met een deskundige. Dat is een doodzonde, want justitie had dit moeten melden aan de rechter en aan mij." De officier van justitie erkent dat een 'vormfout' is gemaakt, maar dat het niet opzettelijk is gebeurd.
De poging doodslag op de neef speelde zich in mei van dit jaar af. Ernst L. wordt er van verdacht dat hij het familielid plotseling tijdens een communiefeest met een schroevendraaier te lijf ging. De neef werd in de rug en de borst gestoken.

Grote overeenkomsten

Justitie ziet grote overeenkomsten tussen beide zaken. In beide zaken wordt een familielid plotseling aangevallen met wie de verdachte ruzie had. In beide zaken verklaart de verdachte dat hij juist werd aangevallen door anderen.
Ernst L. zei vrijdag dat hij het niet eens is met de eis van 18 jaar cel. "We laten de moordenaars vrijuit gaan. Ik heb niks gedaan." De rechter doet op 30 november uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl