nieuws

SGP wint fors bij lokale verkiezingen (met video)

ROTTERDAM - De SGP heeft de lokale verkiezingen in Goeree-Overflakkee en Molenwaard overtuigend gewonnen. De partij kreeg in beide fusiegemeenten de meeste stemmen.
Vooral op Goeree-Overflakkee waren de strenggereformeerde SGP'ers populair bij de kiezer. De partij kreeg er maar liefst twee keer zoveel stemmen (5897) als de VVD, die met 2619 stemmen op de tweede plaats eindigde.
De SGP profiteerde mogelijk van de relatief lage opkomst bij de verkiezingen. De partij beschikt over een trouwe achterban, die zelden thuisblijft bij verkiezingen.

VVD

Voor de VVD komt de uitslag vermoedelijk niet als een verrassing. Bij de lokale verkiezingen in 2010 zagen de liberalen de SGP ook al groter worden in veel gemeenten op het eiland. Alleen in Oostflakkee deed de VVD het toen beter.
De SGP kan nu rekenen op 9 van de 29 raadszetels. De liberalen krijgen, ondanks hun tweede plaats, slechts 4 zetels. Net als de de PvdA en de ChristenUnie.

Molenwaard

Ook in Molenwaard deden de mannenbroeders het goed. De SGP kreeg de meeste stemmen, maar moet qua zetelaantal het CDA naast zich dulden. Beide christelijke partijen kunnen rekenen op 5 zetels in de 21-koppige raad.
De derde partij in de fusiegemeente is de ChristenUnie, die met vier zetels in de raad komt. De partij kreeg enkele honderden stemmen minder dan het CDA.
In Molenwaard schalde bij het bekendmaken van de uitslagen het nummer 'The Winner Takes It All' van Abba uit de speakers. Dit tot chagrijn van veel twitteraars, die erop wezen dat SGP-lijsttrekker Piet de Gruijter (foto) straks niet in zijn eentje de gemeente mag besturen. De Gruijter heeft straks inderdaad een raadsmeerderheid nodig, maar met vijf zetels is de SGP een factor om rekening mee te houden.
Bekijk hier een overzicht van de verkiezingsuitslagen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl