Feyenoord wint op bezoek bij AZ

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de uitwedstrijd bij AZ zonder problemen gewonnen. Op bezoek in Alkmaar was de ploeg van trainer Ronald Koeman met 2-0 te sterk. Tonny Trindade de Vilhena en Ruben Schaken namen de Rotterdamse doelpunten voor hun rekening. Door de zege blijft Feyenoord op de vijfde plaats van de eredivisie.
Het was AZ dat in de openingsfase het betere van het spel had. Al na twee minuten leek de thuisploeg op voorsprong te komen nadat een lange bal van achteruit werd binnengeschoten door Jozy Altidore. De Amerikaanse spits kon echter niet voorkomen dat hij de bal met zijn hand toucheerde, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.
Naarmate de eerste helft vorderde kwam ook Feyenoord meer uit haar schulp gekropen. In grote kansen resulteerde het niet. Beide ploegen moesten het voornamelijk hebben van hoekschoppen. Na ruim een half uur spelen leverde dat toch gevaar op. Een counter van AZ werd bijna tot eigen doelpunt verwerkt door Jordy Clasie. De middenvelder schoot de bal voorlangs zijn eigen doel.
Aan de andere kant had Tonny Trindade de Vilhena zijn vizier niet op scherp staan. De jongeling zag eerst een inzet naast het doel van AZ-doelman Esteban verdwijnen en later schoot hij in de handen van de sluitpost na een goede combinatie met Graziano Pellè. De Italiaanse spits vond ook Jean-Paul Boëtius, maar de aanvaller kon geen geplaatste voorzet afleveren. Op slag van rust was Ruben Schaken nog dichtbij een treffer, maar hij kopte net naast.
Na rust waren beide ploegen lang zoekende. Er werd gespeeld in een laag tempo en kansen bleven uit. Twintig minuten na de thee leverde het eerste gevaarlijke moment van de tweede helft direct een doelpunt op. Pellè legde terug op Vilhena die de bal vervolgens geplaatst in de rechterbovenhoek werkte: 0-1.
De treffer van Feyenoord had een bevredigende werking op het spel. De Rotterdammers namen de grip op de wedstrijd over en liet AZ weinig aan het spel deelnemen. Ondanks een veldoverwicht kreeg het weinig kansen. Daryl Janmaat probeerde het wel van afstand, maar de rechtsback schoot recht op Esteban.
Het duel werd twee minuten voor tijd in het slot gegooid door Ruben Schaken. De buitenspeler kwam naar binnen en schoot vervolgens hard in de linkerhoek. Even daarvoor werd Feyenoord al in het zadel geholpen nadat Dirk Marcellis een rode kaart had ontvangen van scheidsrechter Kevin Blom. De verdediger van de Alkmaarders deelde een schop uit aan Boëtius.
66' 0-1 Vilhena
88' 0-2 Schaken