nieuws

Christa kan kiezen uit twaalf nieren

ROTTERDAM - De kans dat het lukt is helaas klein, maar Christa Schot uit Zuid-Beijerland zet haar zoektocht naar een geschikte donornier moedig voort. Sinds haar oproep bij RTV Rijnmond hebben al twaalf mensen - die haar niet kennen - spontaan aangeboden een nier aan haar af te staan.
De kans dat de 'perfecte nier' erbij zit, is zo klein dat ze er eigenlijk niet op durft te hopen, vertelt Christa, maar ze wil het in ieder geval proberen.
De Zuid-Beijerlandse heeft diep respect voor de mensen die hun orgaan aan haar zouden willen schenken. "Ze zeggen allemaal dat ze het uit menselijkheid doen. Ik sta daar nog steeds perplex van, echt ontzettend bijzonder dat mensen dit voor een ander over hebben."

Heft in eigen hand

Christa heeft een nieuwe nier nodig, omdat haar eigen nieren zijn beschadigd door een auto-immuunziekte die ze als kind ontwikkeld. Ze staat op een wachtlijst, maar besloot onlangs het heft in eigen hand te nemen en posters op te hangen met de boodschap 'samaritaanse nierdonor gezocht'. Media-aandacht bracht het balletje vervolgens aan het rollen.
De meeste reacties zijn serieus, vertelt Christa. Eén man begon over geld. "Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling." De meest originele reactie kwam van een man die maar kort kon praten aan de telefoon: "Hij zit in de gevangenis."

Onderzoek

Vijf van de twaalf mensen die zich meldden hebben zich al in het ziekenhuis laten onderzoeken. Uit de tests moet nog blijken of één van de nieren geschikt is voor Christa.
Christa heeft niet alleen positieve reacties gekregen. Sommige mensen beschuldigen haar van 'voordringen'. Onterecht, vindt ze, want zonder haar oproep zouden de mensen die zich nu hebben gemeld dat niet hebben gedaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl