nieuws

Bomengeschil eindigt in drama voor architect

boom
boom
ROTTERDAM - Onenigheid over twee bomen heeft de Gorinchemse architect Hans de Bie de das omgedaan. Zijn kantoor ging onlangs failliet en woensdag kreeg hij ook nog ongelijk van de bestuursrechter. "Dit is een groot drama voor mij."
De zaak draait om een bouwproject aan het Nonnenveld in Gorinchem. De Bie had alles op alles gezet om naast zijn kantoor een appartementencomplex te bouwen. Het project leek voortvarend te verlopen, totdat de 69-jarige architect het aan de stok kreeg met de gemeente.

Beeldbepalende bomen

Twee bomen op het terrein van de architect vormen de spil in het conflict dat volgde. Om de 16 appartementen te kunnen bouwen, zouden de bomen weg moeten. Eigenlijk kwam dat wel goed uit. "De bomen hebben ook schade toegebracht aan mijn muren", legt De Bie uit.
De gemeente weigerde echter een kapvergunning af te geven omdat de bomen beeldbepalend zijn en daarom een grote waarde hebben voor Gorinchem. De Bie spande een rechtszaak aan tegen het besluit en verloor. Nu woensdag ook het beroep dat hij aantekende bij de Raad van State werd afgewezen, resten de architect geen mogelijkheden meer.

Lijst

De Bie voerde in hoger beroep aan dat het college van burgemeester en wethouders de eigen verordening niet goed heeft toegepast. In de meest recente regels staat namelijk dat een kapvergunning alleen nodig is voor het omhakken van bomen die op de lijst van beschermde bomen staan. Zo'n lijst was er echter nog niet toen zijn aanvraag werd afgewezen.
Volgens de Raad van State doet dat er niet toe. Omdat de lijst nog niet was gemaakt, gelden volgens de bestuursrechter gewoon de oude regels en beslist het college over vergunningen. Volgens de wet kan zo'n vergunning inderdaad worden geweigerd als sprake is van 'waarde voor het stads- en dorpsschoon' of beeldbepalend zijn.

Failliet

Het architectenkantoor had het bouwproject aan het Nonnenveld hard nodig. Door het afblazen ervan is De Bie failliet gegaan. "Ik heb mijn drie werknemers naar huis moeten sturen", verzucht hij. "Zij zouden de zaak juist gaan overnemen. Ik kan niet begrijpen dat dit gebeurt in mijn eigen stad, op mijn eigen grond met mijn eigen bomen erop."
Foto: archief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl