nieuws

"Achter de meeste verslaafden schuilt een aardig iemand"

ROTTERDAM - Schrijver en journalist Rob van Olm volgde een jaar lang het leven van verslaafden binnen zorginstelling Bouman/GGZ.
"Rotterdam loopt voorop in de aanpak van de verslavingszorg," zegt Van Olm. "Sinds in 2005 de prostitutiezone op de Keileweg werd gesloten en verslaafden van straat werden gehaald, is er veel minder overlast en wordt er beter voor mensen met een verslaving gezorgd. Maar het blijft een gevecht. Zowel voor de verslaafden, om van drank of drugs af te blijven, als voor de zorg. De verslavingsproblematiek verandert voortdurend en de politiek wil stevig op de zorg bezuinigen."
Van Olm volgde een tiental verslaafden: "Het verbaasde me hoe open ze vaak waren," zegt hij. "Het zijn stuk voor stuk mensen met een verhaal. En dat verhaal willen ze graag kwijt."
Bouman/GGZ introduceerde hem bij een aantal cliënten. "We vinden het, zeker in deze tijd van bezuinigingen, belangrijk dat er een genuanceerd beeld van verslaving wordt gecreëerd," zegt Ben van de Wetering van Bouman/GGZ. "We hebben in Nederland 16 miljoen meningen over verslaving, meestal gebaseerd op vooroordelen en gebrek aan kennis. Dit boek maakt op heel aangrijpende wijze duidelijk wat het probleem van verslaving is."
Een van de mensen die de schrijver volgde is Stefan Dubbeld. Hij stelde zich eerst nogal terughoudend op, maar toen hij merkte dat Rob juist het verhaal achter de verslaafden wilde beschrijven, werkte hij graag mee: "Ik ben heel blij dat hij dit gedaan heeft," zegt hij nu het boek uit is. "Rob belicht de andere kant van het verhaal. Hij laat zien wat mensen ertoe kan drijven om aan de drank of de drugs te gaan."
"Wat ik tijdens het schrijven van dit boek heb geleerd, is dat er achter iedere verslaafde een gewoon mens zit. Een aardig iemand, die iets van zijn leven wil maken. In Rotterdam is het gelukt om de meeste van deze mensen van de straat te halen. Dat is in het belang van de maatschappij, want het voorkomt veel overlast. En het biedt verslaafden de kans op een beter leven," aldus van Olm.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl