nieuws

Bijzondere Feyenoord-goals in Amsterdam

ROTTERDAM - Feyenoord hervat zondag de competitie met een uitwedstrijd bij Ajax. De ploeg van trainer Ronald Koeman gaat op bezoek in de Amsterdam Arena met het doel om de aartsrivaal te passeren op de ranglijst. De Klassieker blijft in vele opzichten een bijzonder duel. Zo ook voor drie hoofdrolspelers uit het Feyenoord-verleden.

Peter Houtman

Op 1 februari 1984 speelden Feyenoord en Ajax de honderdste Klassieker in de geschiedenis. In het bekertoernooi gingen de Rotterdammers op bezoek in Amsterdam. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Feyenoord verzuimde het duel te beslissen waarna Frank Rijkaard in de tweede helft de eindstand bepaalde. Namens de bezoekers waren Peter Houtman en Ruud Gullit trefzeker. Het doelpunt van Houtman geldt nog altijd als één van de mooiste treffers in een Klassieker.
De spits maakte een schitterende omhaal en meent nog precies te weten wat er op dat moment in zijn hoofd omging. 'Die bal kwam eraan en ik dacht: "Wat moet ik ermee? Weg ermee!" Toen gingen er ineens mensen om mij heen juichen,' zegt Houtman gekscherend. 'Je gaat van tevoren niet verzinnen hoe je zo'n bal gaat nemen. Op dat moment beslis je wat de beste oplossing is. Het is één van de meest aansprekende goals in mijn carrière. Vooral omdat het tegen de aartsrivaal was.'

Mike Obiku

Tijdens de halve finale van de toenmalige Amstel Cup maakte Mike Obiku zich op 8 maart 1995 onsterfelijk bij de supporters van Feyenoord. In het Olympisch stadion van Amsterdam hielden Ajax en Feyenoord elkaar na negentig minuten in evenwicht: 1-1. De hoofdstedelingen waren in dat jaar onverslaanbaar en sleepten zelfs de Champions League in de wacht. In de verlenging schoot Obiku zijn team echter op miraculeuze wijze naar de finale van het nationale bekertoernooi.
'Het was een lange bal. Frank Rijkaard en Frank de Boer botsten tegen elkaar en ik stond daar tussenin. Vervolgens was ik los en kwam ik één tegen één te staan met Edwin van der Sar. Ik voelde dat die bal binnen moest gaan en dat ging hij ook,' vertelt Obiku. 'Toen ik in Nederland kwam wist ik niet wat de Klassieker inhield. Het is Rotterdam tegen Amsterdam. Na dat doelpunt wist ik precies hoe dat voelt voor Het Legioen. Je wilt in zo'n wedstrijd alles geven en proberen te winnen.'

Jon Dahl Tomasson

Vele mensen die Feyenoord een warm hart toedragen zullen de Klassieker die plaatsvond op 13 mei 2001 eveneens niet vergeten. Op die dag zorgde de formatie van voormalig trainer Bert van Marwijk voor de eerste competitiezege van Feyenoord in de Amsterdam Arena: 3-4. David Connolly had met twee doelpunten een groot aandeel in de overwinning, maar de treffer van Jon Dahl Tomasson blijft wellicht het meest nauwkeurig op het netvlies van de Rotterdamse supporters staan.
'Dat was een heerlijk doelpunt natuurlijk. Ik ging vanaf de middenlijn alleen af op de keeper en zei tegen mijn ploeggenoten: "Kom je mee? Dan gaan we feest vieren en zal ik de bal spelen!" Ik speelde natuurlijk niet de bal en scoorde gewoon. We wonnen die wedstrijd en dat was een behoorlijke prestatie. In Amsterdam is Ajax normaal gesproken beter, maar toen niet. Het was een aparte sfeer met veel emoties,' aldus Jon Dahl Tomasson tegenover RTV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl