nieuws

Drie aanhoudingen voor roof schilderijen Kunsthal

ROTTERDAM - Roemeense media melden dat twee van de zeven schilderijen die zijn gestolen uit de Kunsthal terecht zijn. Er zijn drie Roemeense mannen gearresteerd. De Rotterdamse politie bevestigt het bericht van de arrestaties, maar ontkent dat er schilderijen teruggevonden zijn.
Het trio is aangehouden in een lopend Roemeens onderzoek en niet op verzoek van de Rotterdamse politie. De schilderijen zouden volgens de Roemeense media teruggevonden zijn in de woning van een van de opgepakte mannen. Om welke doeken het gaat, is nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk wat de staat van de schilderijen is.
Volgens de Roemeense TV-zender Antena 3 zijn de drie mannen opgepakt in Boekarest. Ze komen uit Tulcea, een plaats in het uiterste oosten van Roemenië. Ze worden momenteel verhoord. Hun voorarrest is met 30 dagen verlengd.

Triton Collectie

De zeven schilderijen werden in oktober vorig jaar 's nachts uit de Kunsthal gestolen. De doeken zijn afkomstig uit de Triton Collectie van de overleden Rotterdamse havenbaron Willem Cordia. Hun geschatte waarde beloopt in de miljoenen.
De Kunsthal aan de Westzeedijk toonde destijds een selectie uit de Triton Collectie om het 20-jarig bestaan van de instelling te vieren. Anderhalve week nadat die jubilieum-expositie was geopend, werden de schilderijen meegenomen.
Picasso
De kunstrovers namen werken mee van onder meer Pablo Picasso (‘Tête d’Arlequin’), Henri Matisse (‘la Liseuse en Blanc et Jaune’) en twee werken van Claude Monet (‘Waterloo Bridge' en ‘Charing Cross Bridge, London’).
Beveiliging
Meteen na de megaroof ontstond er discussie over de beveiliging van de Kunsthal. Tijdens de diefstal was er geen bewaking aanwezig. Het beveiligingsbedrijf stuurde direct na het afgaan van het alarm iemand naar de Kunsthal, maar de dieven waren toen al verdwenen.
Om het onderzoek naar de diefstal vlot te trekken, gaf de politie bewakingsbeelden vrij. Op de onscherpe beelden was te zien hoe de gemaskerde daders met grote tassen de Kunsthal in en uit liepen.
Vertoning van de beelden in Opsporing Verzocht leverde een handjevol tips op, maar de gouden tip zat daar niet tussen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl