nieuws

Rotterdams onderzoek vogelgriep mag hervat

Erasmus MC
Erasmus MC © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - Wetenschappers van het Erasmus MC gaan hun omstreden onderzoek naar de verspreiding van vogelgriep hervatten. De onderzoekers hadden een vogelgriepvirus gemaakt dat eenvoudig en snel kan overspringen van zoogdier op zoogdier, dus ook van mens naar mens.
De vrees bestond dat de informatie te gevaarlijk was als die in handen van terroristen zou vallen. Daarom was de studie een jaar geleden vrijwillig stilgelegd.

Maatregelen tegen risico's

De Rotterdammers en hun buitenlandse collega's kondigen de hervatting aan in de wetenschappeljke tijdschriften Nature en Science, die donderdag uitkomen. ,,We hebben een pauze genomen om de voordelen voor de volksgezondheid uit te leggen, te beschrijven welke maatregelen zijn genomen om de risico's te beperken en om organisaties en overheden de kans te geven naar hun beleid te kijken'', stellen de wetenschappers. Volgens hen zijn de problemen in sommige landen opgelost en in andere landen bijna.
De onderzoekers erkennen dat er risico's zijn. ,,Maar omdat in de natuur het risico bestaat dat een vogelgriepvirus opkomt dat zich onder zoogdieren kan verspreiden, wegen de voordelen op tegen de risico's.'' Het onderzoek mag opnieuw beginnen in Nederland. Collega's in de Verenigde Staten moeten nog wachten, omdat daar nog niet alles is geregeld.

Erasmus MC

De studie staat onder leiding van Ron Fouchier van het Rotterdamse Erasmus MC. Als het vogelgriepvirus muteert en van mens tot mens kan overgaan, bestaat het risico van een pandemie. Fouchier heeft altijd betoogd dat zijn gegevens geen groot risico vormen.
Het onderzochte virus is niet heel erg besmettelijk en de onderzoekers kunnen een vaccin maken. Bovendien is het volgens hem goed om zo veel mogelijk te leren over deze virussen om natuurlijke mutaties beter te kunnen begrijpen.

Publicatieverbod

Een artikel over het onderzoek mocht lange tijd niet worden gepubliceerd. Nederland en de Verenigde Staten hielden dat tegen. In juni mocht het verslag alsnog naar buiten worden gebracht.
H5N1-infecties bij mensen zijn zeldzaam, maar bijzonder gevaarlijk. Meer dan de helft van de besmette personen overlijdt eraan. Tot nu toe waren er 350 sterfgevallen. Als er een variant vrijkomt die van mens op mens overspringt, vrezen wetenschappers voor een wereldwijde epidemie zoals de Spaanse griep, die in 1918 en 1919 zo'n 50 miljoen mensenlevens eiste.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl