nieuws

'Paspoort thuisbezorgen werkt prima'

ROTTERDAM - Inwoners van de nieuwe gemeente Molenwaard hoeven hun paspoort of identiteitskaart niet meer op het gemeentehuis op te halen. De gemeente laat ze tegenwoordig thuisbezorgen. De eerste ervaringen zijn goed, vertelt burgemeester Dirk van der Borg. "Het voorziet in een behoefte voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn."
Een gespecialiseerd bezorgbedrijf levert de persoonsbewijzen aan de deur af. "Het experiment past in het streven van de nieuwe fusiegemeente om de dienstverlening zo veel mogelijk aan huis te laten plaatsvinden", zegt Van der Borg. Voor de aanvraag moeten burgers nog wel naar het gemeentehuis.

'Tevreden klanten'

Tot nog toe zijn ongeveer honderd paspoorten afgeleverd. Mensen die van de mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, zijn volgens de burgemeester zeer tevreden. In een enquête gaven inwoners die hun paspoort op deze manier kregen, gaven de dienstverlening volgens Van der Borg een rapportcijfer 8,9.
Een van de knelpunten was de veiligheid. Met de inzet van een gespecialiseerd bedrijf is die kwestie opgelost, zegt de burgemeester. Zo wordt er een afspraak gemaakt op een bepaald tijdstip, moeten mensen het document persoonlijk in ontvangst nemen en wordt hun identiteit gecontroleerd. Voorlopig is het bezorgen gratis. Of dat zo blijft, wordt na de proef beslist.

Geen traditioneel gemeentehuis

Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Liesveld gingen op 1 januari van dit jaar samen. De nieuwe gemeente Molenwaard wil zo veel mogelijk van het traditionele gemeentehuis af. Daarom werken ambtenaren veel thuis of op flexibele werkplekken. Lokale politici vergaderen in dorpshuizen en verzorgingstehuizen. Die aanpak heeft al de aandacht van de landelijke politiek getrokken.
Foto: Wikipedia

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl