nieuws

Zwijndrechtenaar strijdt voor comeback perenras

ROTTERDAM - Zwijndrechtenaar Wim van Pelt strijdt voor het behoud van een oud perenras: de ooit wijd verspreide Zoutewelle perenboom.
Het zoet smakende stoofpeertje is vernoemd naar zijn schepper Jan Zoutewelle.'Dat was mijn overgrootvader', zegt Wim van Pelt. Hij werkt als voorzitter van het Perengenootschap Zwijndrechtse Waard aan de comeback van deze peer.
'Door de nieuwbouw van de afgelopen jaren verdwenen er veel boomgaarden en daarmee ook de Zoutewelle perenboom. Ik vind dat zonde. Deze bomen horen gewoon in en om Zwijndrecht thuis. En dat vinden meer mensen, zo merk ik', aldus Van Pelt.
Cultuurhistorie
Sinds zeven jaar laat hij bij Kwekerij Jungheim in Ottoland jonge boompjes kweken. En elke winter graaft hij ze daar hoogstpersoonlijk uit, om ze dezelfde dag nog in te graven in de tuin van mensen, die graag een Zoutwewelle perenboom willen hebben.
Van Pelt bezorgt er drie bij Munnikensteeg-bewoner De Winter. Hij blijkt het 'prototype' van een afnemer: 'Ik woon hier in een terpboerderij, op een cultuurhistorisch belangrijke en bijzondere plek en daar horen deze boompjes echt bij.'
De voorzitter van het perengenootschap graaft ze glunderend in. 'Cultuurhistorie, daar draait het echt om. En ze zijn natuurlijk gewoon erg lekker.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl