nieuws

AIVD: jihadgangers naar Syrië enorm gestegen

De gevonden wapens in Rotterdam
De gevonden wapens in Rotterdam
ROTTERDAM - Het aantal jihadgangers naar Syrië in de laatste maanden overtreft het aantal over heel 2011. Dat zegt het hoofd inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee. Eind november werden nog drie mannen in Rotterdam gearresteerd, die volgens justie ook van plan waren om in Syrië te gaan om te vechten.
Bij huiszoekingen in Rotterdam werden toen messen, een zwaard, kruisboog, afscheidsbrieven, gepakte rugzakken en jihadistische geschriften gevonden.
De AIVD waarschuwt al jaren voor de gevaren van strijders uit Nederland, die ervaring op doen in conflicthaarden overal ter wereld. Vorig jaar, en dan met name in de laatste maanden van 2012, ziet de geheime dienst ineens een grote toename van hen naar Syrië.
Volgens Bertholee speelt internet een grote rol in de huidige ontwikkelingen. "Via internetpropaganda wordt het vechten in Syrië enorm geromantiseerd. Ik denk dat heel veel van de strijders vrij snel tot de ontdekking komen dat het minder romantisch is dan voorgesteld. Tegelijkertijd komen ze tot de ontdekking dat er geen weg terug meer is, want die kans krijgen ze niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl