nieuws

Dordtenaren worden warm gemaakt voor zonne-energie

ROTTERDAM - Dordtenaren kunnen nu op internet bekijken of hun dak geschikt is voor zonnepanelen, wat dat kost en hoe lang het duurt eer de investering is terugverdiend.
De nieuwe website www.energiedordrecht.nl is een initiatief van de gemeente en HVC. Dat bedrijf is afvalverwerker, maar ook producent van duurzame energie voor 52 gemeentes in ons land.
Het initiatief voor de website is genomen door wethouder Harry Wagemakers: "We zijn de eerste in de regio, want als gemeente hebben we de ambitie om steeds meer schone energie op te wekken en zo onze CO2-uitstoot terug te dringen".

Lagere rekening

Wie de website bezoekt komt terecht op een digitale kaart. Die is gemaakt met gegevens van het kadaster, klimaatinformatie, luchtfoto's en historische weerdata. Wie zijn adres intikt krijgt een foto van zijn of haar dak, de geschatte stroomopbrengst, de kosten en wanneer de investering via een lagere energierekening is terugverdiend.
Op de zonatlas zijn álle Dordtse daken te vinden. Van de circa 63.000 adressen zijn er ruim 29.000 geschikt tot zeer geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Niet alleen woningen, maar alle panden. "We hebben zelf de kansen voor zonne-energie op gemeentelijke daken bekeken en ik verwacht dat daarop al binnen enkele maanden de eerste panelen liggen".

Subsidie

Een bewoner van de Stadspolders ontdekt dat hij voor 3700 euro panelen op z'n dak kan laten zetten en dat binnen 9 jaar terug verdient. "En dat bedrag kan beslist omlaag", weet de wethouder, "want onze kostenindicatie zit op het maximum en er gaat dit jaar sowieso 650 euro subsidie vanaf, als mensen besluiten om nog dit jaar mee te doen".
Komende maandag lanceert Wagemakers met zijn collega's van de andere vijf Drechtsteden een initiatief, dat mooi aansluit op de zonatlas: "We maken dan bekend, dat alle inwoners van de Drechtsteden mee kunnen doen aan het collectief bestellen en plaatsen van zonne-panelen. Dat drukt de prijs flink. Maar daarover volgende week meer".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl