nieuws

Bruinvis laat zich niet zomaar spotten +VIDEO

ROTTERDAM - Dat je in het natuurgebied de Voordelta goed zeehonden kunt spotten, is al langer bekend. Sinds een aantal jaren zijn in het gebied ook bruinvissen te bewonderen. Een beetje geluk heb je daar wel bij nodig.
Ongeveer vijftig mensen stonden zondagmorgen al vroeg klaar voor een bruinvissensafari. Vanuit de Buitenhaven in Stellendam voer het schip de Sirius uit om naar de dieren op zoek te gaan.

Bruinvis springt niet graag

Bruinvissen komen sinds een aantal jaren voor in de Voordelta, een beschermd gebied waar niet gevist mag worden en dat deels helemaal verboden gebied is voor mensen. De walvisachtigen verblijven van februari tot april voor de Nederlandse kust. Er is dan volop voedsel voor de dieren.
Hoewel bruinvissen behoorlijk op gewone dolfijnen en tuimelaars lijken, zijn ze een stuk moeilijker te spotten dan hun verwanten. Ze springen namelijk maar zelden boven het water uit.

Rugvinnen

De opvarenden van de Sirius moesten dan ook genoegen nemen met rugvinnen van de zeezoogdieren. Toch viel het de meeste deelnemers niet tegen. Tientallen bruinvissen lieten hun rugvinnen zien. "Ik heb ze gezien en ze ook nog op de foto gezet", zegt een van de passagiers. "Hier was ik voor gekomen", besluit hij tevreden.
Op 1 april vaart Delta Safari nog twee keer uit.
Foto: Anand Koesal