nieuws

Kitty van der Have, vermoord door het Verzet

ROTTERDAM - Ze is een mooie, jonge vrouw die haar talen spreekt, piano speelt, gedichten schrijft en werkt als secretaresse. De Rotterdamse Kitty van der Have speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij de mislukte overval van het verzet op het kantoor van de Duitse Inlichtingendienst in Rotterdam-Kralingen. Bij die overval in april 1945 komt de bekende verzetsman Marinus van der Stoep om het leven.
In maart 1945 krijgt de Knokploeg Rotterdam de tip dat de Duitsers een lijst hebben met daarop de namen namen van de leiders van het verzet in de stad. Die lijst ligt op het kantoor van de Duitse Inlichtendienst (Abwehr) in Kralingen. De informatie komt van een infiltrant op het kantoor. Die infiltrant is Kitty van der Have. Ze werkt er als secretaresse.

Loodgieter

Het verzet bereidt een overval op het kantoor voor om de lijst te pakken te krijgen. Twee dagen voor de geplande overval is een waterleiding in het pand kapot. Kitty van der Have laat de loodgieter binnen. Die loodgieter is iemand van het verzet die de waterleiding repareert maar ook het kelderraam bewerkt zodat de overvallers later naar binnen kunnen.
Tien gewapende mannen gaan op 5 april 1945 naar het kantoor van de Abwehr om het archief mee te nemen. Het is Kitty's verjaardag en ter ere daarvan is er een feestje. Dat is onderdeel van het aanvalsplan: de overval zal makkelijker zijn als iedereen dronken is.
Het loopt anders. De mannen van het verzet worden opgewacht door Duiters die met automatische wapens schieten. Marinus van der Stoep komt om. De rest van de ploeg weet te ontkomen.

Verraad

De overval is verraden. De verdenking valt op Kitty van der Have. Zij is plotseling spoorloos verdwenen.
Pas na de bevrijding bevestigt de inmiddels gearresteerde leider van de Abwehr de rol van Kitty. Begin juni wordt zij opgepakt. Ze bekent dat ze verliefd is geworden op een Duitse kok en hem heeft aangeraden de avond van het feestje niet aanwezig te zijn. Hij vertrouwt dat niet en geeft het door aan zijn meerdere.
Kitty van der Have wordt op 5 juni 1945 door het verzet schuldig bevonden aan het verraad. Ze wordt met ether bedweld en in een badkuip verdronken. Haar lichaam wordt verzwaard en in het Boerengat in Rotterdam gegooid.
Een week later wordt het lichaam gevonden. Inspecteurs van de politie die de zaak onderzoeken, wordt gevraagd het onderzoek te staken. Dat nadrukkelijke verzoek door het verzet wordt ingewilligd.
In 1950 legt één van de inspecteurs een verklaring af en wordt de zaak heropend. De verzetsmannen worden opgepakt. Zij krijgen allen een voorwaardelijke straf voor de moord op Kitty van der Have.
Dit is een verhaal uit het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam.