nieuws

16 jaar cel geëist voor beroving demente man in Capelle

ROTTERDAM - Justitie heeft zestien jaar cel geëist voor een fatale beroving in Capelle aan den IJssel. In april vorig jaar werd een 81-jarige man mishandeld en overvallen in zijn huis aan de Stationsbuurt. Hij overleed vrijwel direct.

De 21-jarige verdachte heeft tijdens de zitting spijt betuigd. Hij verklaarde dat hij slechts één stoot met zijn elleboog heeft gegeven tijdens een worsteling. Justitie gelooft dat verhaal niet en wees erop dat het slachtoffer een fysiek zwakke, dementerende man was.

Roofdier
De officier van justitie sprak van een "laffe en verwerpelijke daad". De verdachte werd op de zitting vergeleken met "een roofdier, dat op zoek was naar een gemakkelijke prooi."
De advocaat van de Rotterdammer wees erop dat er geen duidelijke doodsoorzaak is. "De breuken bij de borstkas kunnen zijn ontstaan tijdens het reanimeren. De link tussen het hartfalen en de overval staat ook niet vast."
Grote impact
Capellenaar Joost Eerdmans was bij de zitting aanwezig. "Niet als wethouder, maar als buurtbewoner. Ik herinner mij nog goed dat de dood van de heer Van Groningen een grote impact heeft gehad."
De eis van 16 jaar cel had wat hem betreft nog hoger gemogen. "Ik heb gezien hoe de verdachte twee uur lang zijn straatje zat schoon te vegen. Hij had geen enkele wroeging. Het is een recidivist, want hij was al eerder veroordeeld. Zoals de rechter al zei: u maakt er een puinhoop van."
Kluis met 7,50
De minderjarige ex-vriendin van de Rotterdammer stond later op de dag terecht. Zij zou hebben geholpen bij het voorbereiden van de woninginbraak en het verstoppen van de gestolen kluis. Tegen haar werd een jaar jeugddetentie geëist en enige vorm van behandeling. De buit was een kluis met daarin zevenenhalve euro. De rechter doet op 26 maart uitspraak.