nieuws

Kriens: Je mag me donderdag feliciteren

ROTTERDAM - Wethouder Jantine Kriens vertrekt op korte termijn uit Rotterdam. Ze is de enig overgebleven kandidaat om per 1 juni Ralph Pans op te volgen als directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Dat bevestigen bronnen binnen het stadhuis. Kriens (58) werd in 2002, ten tijde van de Fortuynrevolte, lid van de gemeenteraad voor de PvdA. In 2006 werd ze wethouder.
In haar eerste periode, tot 2010, beheerde ze de portefeuille volksgezondheid en welzijn. Daarna werd ze wethouder voor financiën, een sleutelpositie in het stadsbestuur.
Wethouder Kriens zwijgt officieel nog over haar aanstelling, al liet ze woensdagavond op Twitter weten: 'morgenmiddag om kwart over 1 mag je me feliciteren.' Donderdag neemt de huidige directeur Pans na ruim tien jaar afscheid.

Bezuinigingen

Wethouder Kriens zegt dat ze ernstig heeft nagedacht of ze wel middenin een college-periode kan vertrekken bij Financiën. Maar volgens haar zijn de zaken op orde.
Onder haar leiding vindt een bezuinigingsoperatie plaats, waarbij onder meer het aantal gemeenteambtenaren met ruim 2.000 moeten worden teruggebracht. GroenLinks spreekt daarom over ''het meest ongelukkige moment om het schip te verlaten''.
Kriens zegt daarover: ''Er is inmiddels een jaarrekening met een overschot, de reorganisatie loopt op tempo. En ik ben er van overtuigd dat er een goede opvolger wordt gekozen.''

Buitenkans

Kriens ziet de mogelijke functie bij de Vereniging van Nederlandse gemeenten als buitenkans. ''Ik heb 18 jaar ervaring als ambtenaar bij de gemeente Rotterdam, niet alleen als wethouder Financiën, maar ook op Onderwijs Cultuur en Wetenschap. En ik heb daarbij ook altijd aangestuurd op samenwerking tussen gemeenten. Alles wat ik in de afgelopen 30 jaar geleerd heb, kan ik in deze functie kwijt en daarom wilde ik dit heel graag.''
Ondertussen denken andere partijen al openlijk na over de opvolging van de wethouder. Zo opperde Maartijen Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) de taken van Kriens te verdelen onder de zittende wethouders. Arno Bonte (GroenLinks) wil juist zorgen dat zo snel mogelijk een opvolger gevonden wordt, omdat Kriens volgens de politicus de belangrijkste post in het gemeentebestuur heeft.